Ingezonden persbericht


Persbericht

Vlist, 26 november 2008

Unieke vorm van herstelbemiddeling Stichting Slachtoffers & Daders: 'Ontmoeting verandert leven deelnemers volledig'

Vlist- Winkeldiefstallen, straatberovingen en geweld tegen buschauffeurs, politieagenten en hulpverleners. Agressie en criminaliteit nemen onverminderd toe. "Slachtoffers hebben daar nog lange tijd last van," zegt Albert de Haan van Stichting Slachtoffers & Daders. Om te helpen bij de verwerking organiseert deze stichting ontmoetingen tussen slachtoffers én daders van vergelijkbare delicten. Het slachtoffer praat dus niet met de echte dader, maar met een dader van eenzelfde delict. "Dat maakt de drempel laag en zorgt bij slachtoffers én daders voor een doorbraak."

In deze, wereldwijd, nieuwe vorm van herstelbemiddeling krijgen slachtoffers én daders alle ruimte voor hun eigen verhaal. De Haan: "Zelfs vele jaren later lijden slachtoffers nog steeds van zo'n inbreuk op hun leven. Ook al is de dader onbekend of misschien wel overleden, het slachtoffer kan via ons tóch een dader vertellen wat haar of hem is overkomen. En hoeveel pijn en schade dat heeft berokkend in haar of zijn leven. Dat kan enorm opluchten!"

Een streep zetten
Anderzijds worden daders gestraft, maar nadat ze vrijkomen, blijven ze nog vaak met vragen of wroeging zitten. "Ook daders kunnen tot het inzicht komen dat zij op de verkeerde weg zijn geraakt en voorkomen dat hun leven opnieuw een puinhoop wordt. Want hoe kunnen ze bijvoorbeeld voorkomen dat ze weer de fout ingaan? Via onze aanpak leert de dader inzien dat de beschadiging van het leven van het slachtoffer door hem is veroorzaakt," legt De Haan uit. Zo helpt de herstelbemiddeling slachtoffers én daders om een streep te zetten onder het verleden en opnieuw te beginnen.

Gerrit Jan Heijn
Beschermvrouwe voor de Stichting Slachtoffers & Daders is Hank Heijn, echtgenote van de vermoorde Gerrit Jan Heijn. In haar boek 'De Verzoening' vertelt zij over haar verleden in het Jappenkamp en over de ontvoering van haar echtgenoot. De Haan: "Ondanks deze gebeurtenissen kan zij vergeven. Als geen ander beseft zij de bevrijdende en de helende kracht ervan." Daarom zet Hank Heijn zich ook met hart en ziel in voor de Stichting Slachtoffers & Daders: "Na een gesprek bij de Stichting Slachtoffers & Daders verandert het leven van deelnemers volledig. Ik wil dan ook zeker slachtoffers én daders oproepen om zich bij de stichting aan te melden," zegt zij vol overtuiging.



Ingezonden persbericht