Ingezonden persbericht


In augustus van dit jaar wilde de SP-raadsfractie al van het Tilburgse college van B&W weten wat het van plan was te gaan doen aan de toenemende overlast van laag overvliegende helicopters van de vliegbasis Gilze-Rijen. Het college zei de SP toe om met het ministerie van Defensie en met andere belanghebbenden te gaan overleggen. De klachten over geluidsoverlast blijven echter binnenkomen bij de SP (en blijkbaar ook bij andere partijen) maar de vliegbasis lijkt niets te doen met meldingen. Vandaar dat SP-raadslid Co Kastelijn er vandaag opnieuw op aandringt bij het college om maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door deel te gaan nemen aan het halfjaarlijks overleg met de Luchtmacht en omliggende gemeentes.

De overlast van laag overvliegende helikopters kan worden gemeld bij het meldpunt van de vliegbasis. Daar worden mensen echter alleen doorverwezen naar de Luchtmacht waar de klacht kan worden ingesproken op een voicemail. Vervolgens komt er geen enkele reactie.

De gemeente Tilburg neemt niet deel aan het halfjaarlijks overleg tussen de Luchtmacht en omliggende Gemeentes. Kastelijn wil weten waarom niet: "Bewoners van met name de Reeshof hebben steeds meer last van die overvliegende heli's. Eind 2008 worden de vliegbases de Kooy, Leeuwarden en Deelen opgeheven en zal alle helikopteractiviteit van het Defensie Helikopter Commando (DHC) geconcentreerd worden op vliegbasis Gilze Rijen. Dit betekent dat de 29 Apache gevechtshelikopters, die nu gestationeerd zijn op Gilze Rijen, gezelschap gaan krijgen van 83 andere helikopters van verschillende pluimage. Dat zijn dus maar liefst bijna vier maal zo veel helikopters! Als deze toename leidt tot vier maal zo veel vliegbewegingen, leidt dit ook tot vier maal zo veel geluidshinder en vier maal zo veel vervuiling. Er komen bij de SP nu al met grote regelmaat klachten binnen over geluidsoverlast door helikopters die over de stad vliegen. Volgens de gemeente en de Luchtmacht valt het geluid dat zij produceren binnen wettelijke normen. Wat moet dat worden in 2009?"

Kastelijn vindt het ook nogal krom dat Tilburg als Nederlands meest duurzame stad druk bezig is om de luchtkwaliteit te verbeteren met allerlei maatregelen -zoals het toegangsverbod van de binnenstad voor vuile vrachtwagens- terwijl Defensie vier keer zoveel heli's over de stad laat vliegen. "Doen wij op de grond er alles aan om de lucht in de stad schoon te maken en geluidsoverlast te beperken, wordt de rotzooi straks uit de lucht over ons uitgestrooid!" Zie voor eerdere SP-vragen hierover ook:
http://tilburg.raadsinformatie.nl/cgi-bin/vragen.cgi (01-09-2008) Meer info:
SP Tilburg Co Kastelijn 06 5107 6679

---- --