Ministerie van Defensie

26-11-2008 18:54

KONINKLIJKE BELANGSTELLING VOOR PANTSERGENISTEN

Koningin Beatrix heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan 41 Pantsergeniebataljon van de Koninklijke Landmacht in Oirschot.

De vorstin liet zich informeren over de nieuwste ontwikkelingen in de strijd tegen Improvised Explosive Devices (IEDâs), de werkwijze van het Provinciaal Reconstructieteam in Afghanistan en de uitzendervaringen van het personeel van de eenheid. Tijdens ârondetafelgesprekkenâ toonden de militairen zich openhartig over hun belevenissen. Aan de orde kwamen ook ervaringen met IEDâs en de wederopbouw van Afghanistan.
De Koningin woonde tevens twee demonstraties bij over de methoden, middelen en mogelijkheden om IEDâs op te sporen en te ruimen.

Koningin Beatrix zei respect te hebben voor de manier waarop de genie haar gevaarlijke taak in missiegebieden uitvoert. Die bestaat daar uit het opsporen van geïmproviseerde explosieven en het zodoende voorkomen van aanslagen. De Koningin sprak haar waardering uit voor de aandacht die Defensie aan de nabestaanden van gesneuvelde militairen schenkt.

Bij het informele samenzijn aan het einde van het bezoek, waren de nabestaanden van soldaat 1 Jos Ten Brinke aanwezig. Ten Brinke, die bij 41 Pantsergeniebataljon werkte, kwam op 7 september dit jaar in Uruzgan om het leven bij een aanslag met een IED.