Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Studieverbod Iraniërs moet z.s.m. opgeheven worden

In een brief die vandaag aan de regering is opgestuurd vragen de advocaten van de actiegroep Iraanse Studenten het door twee ministers ingestelde studie- en toegangsverbod voor Iraniërs terug te draaien. De maatregel is niet alleen in strijd met de Grondwet en Internationale mensenrechtenverdragen, het is ook niet doelmatig.

26 november 2008

Ministers Verhagen en Plasterk hebben voor de zomer een regeling geïntroduceerd die Iraniërs en zelfs Nederlanders van Iraanse afkomst verbiedt enkele masteropleidingen te volgen. Dit verbod geldt ook voor de toegang tot enkele locaties. Universiteiten die weigeren hieraan mee te werken worden strafrechtelijk vervolgd. De VN-Resolutie 1737 is hiervoor als rechtvaardiging aangedragen. Mr. Jelle Klaas van Fischer Advocaten: "Nederland gaat met haar regeling onrechtmatig een stuk verder dan de VN resolutie: de VN heeft het bijvoorbeeld niet over het uitsluiten van een bevolkingsgroep. De Nederlandse regeling is in strijd met de Grondwet en enkele mensenrechtenverdragen. De Staat kan geen rechtvaardiging voor deze discriminerende en stigmatiserende regeling aandragen."

De regeling legt, volgens de actiegroep, een directe koppeling tussen loyaliteit aan het Iraanse regime en het Iraniër zijn dan wel het in Iran geboren zijn. Kawe Bitaraf student Scheikunde aan de Universiteit Utrecht: "ik ben als peuter van vier naar Nederland gekomen en heb niet eens een Iraans paspoort. Moet de AIVD mij ontheffing verlenen voor de masteropleiding die ik straks ga kiezen? De veronderstelling dat het gevaar van één nationaliteit uitgaat is absurd. Daarmee creëer je alleen maar schijnveiligheid."

De VN-Resolutie beoogt dat geen (proliferatie)gevoelige informatie naar Iran toegaat, dat doel wordt met de Nederlandse regeling helemaal niet bereikt. Alle in de regeling genoemde locaties zijn uitstekend beveiligd en al het lesmateriaal dat in de genoemde opleidingen gedoceerd wordt is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Navraag bij de Nederlandse universiteiten laat zien dat deze masteropleidingen en vakgebieden vrijwel nergens in Nederland gedoceerd worden. En daar waar ze gedoceerd worden blijkt nu dat niemand geweigerd is op grond van nationaliteit. Behnam Taebi, docent en promovendus aan de TU Delft: "Ik vraag me werkelijk af voor wie deze regeling is gemaakt? Moet de regering werkelijk zo'n zwaar middel als volledige uitsluiting van een bevolkingsgroep, met alle negatieve gevolgen van dien, inzetten in plaats van gevoelige informatie te beveiligen? De regering schiet met een kanon op een mug." De actiegroep Iraanse Studenten wacht de reactie van de regering af. Indien deze discriminerende maatregel echter niet binnen vier weken van tafel gaat, zet de groep juridische stappen.


---