Damien Hirst flikt een kunstje


De Uni goes Unie tijdens De Kwestie Live

ROTTERDAM, 20081124 -- Met "For The Love Of God", het platina afgietsel van een schedel dat is ingelegd met meer dan achtduizend diamanten dat momenteel horden kunstliefhebbers naar het Rijksmuseum in Amsterdam trekt, werd DAMIEN HIRST (Bristol, 1965) in één klap de bekendste beeldend kunstenaar van onze tijd. Én de rijkste: op een veiling verkocht hij onlangs zijn eigen werk voor meer dan 140 miljoen euro.

Is Hirst, zoals hij zelf zegt, een punker in de kunstwereld, die alle bestaande regels en mechanismen aan zijn laars lapt? Zijn de tijgerhaaien, schapen en koeien die hij op sterk water zet kunst? Of is Hirst niet meer dan een gewiekste zakenman? Is het commerciële denken van Hirst vloeken in de kunstkerk of zijn kunst en commercie onlosmakelijk met elkaar verbonden?

In het maandelijkse discussieprogramma van Studium Generale, Erasmus Podium & Erasmus Magazine in De Unie, getiteld De Kwestie Live, laten prominente wetenschappers van de Erasmus Universiteit en interessante kopstukken uit de kunstwereld hun licht schijnen op het fenomeen Hirst en zijn betekenis voor de hedendaagse kunst. Ze tonen de dilemma's aan die op dit moment onder kunstenaars spelen en vragen zich af óf de kunstmarkt in de afgelopen eeuwen wel is veranderd zoals de opkomst van Hirst doet vermoeden...

Filip Vermeylen (universitair docent culturele economie aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen EUR) gaat in debat met Femke van Hest (promovenda FHKW EUR), Ludo van Halem (conservator 20ste eeuw, specialisme moderne kunst, van het Rijksmuseum Amsterdam) en Renske Janssen (curator Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst Rotterdam).

Presentatie en moderatie: Karin Ingelse (presentatrice RTV Rijnmond)

Met een inleidende column van: Mohammed Benzakour (schrijver en publicist)

Zaal open 19.30 uur. Aanvang programma: 20.00 uur.De Unie telt max 125 plaatsen. VOL=VOL. Aanmelders hebben voorrang: via 010-4333534 of www.deunie.nu/pages/reserveren.html

Kijk voor het artikel De Kwestie op www.erasmusmagazine.nl

De Kwestie Live wordt georganiseerd door Studium Generale, Erasmus Podium en Erasmus Magazine. In de rubriek De Kwestie reageert een wetenschapper van de Erasmus Universiteit in Erasmus Magazine op een actueel vraagstuk. In De Kwestie Live geeft de wetenschapper een toelichting op deze kwestie en gaat hij of zij in discussie met wetenschappers en mensen uit de praktijk.

De Kwestie Live: Hirst flikt een kunstje
Woensdag 26 november 2008, 20.00 uur, De Unie, Mauritsweg 35 Rotterdam
Reserveren via De Unie, (010) 433 3534 of via internet: www.deunie.nu/pages/reserveren.html
Meer informatie: www.deunie.nu / www.erasmusmagazine.nl / www.eur.nl/studium /
Studium Generale: stg@oos.eur.nl / 010 408 11 44

Studium Generale





ingezonden persbericht