Herakles als held in nieuw jeugdboek


DE BILT, 20081125 -- Op 25 november 2008 verschijnt `De vliegende jongen', het tweede boek van Sven Gutker de Geus. Het boek is geschreven voor kinderen van 10-12 jaar. De hoofdpersoon Bart maakt, als hij in groep acht zit, kennis met de helden uit de Griekse tijd. Vooral Herakles is één van zijn helden.

De thema's waar het in het leven om draait zijn niet wezenlijk aan verandering onderhevig. Oprechtheid, moed, liefde en trouw hebben een oneindige waarde. Vaders en moeders geven deze waarden door aan hun kinderen en waarschuwen voor alle gevaren. Maar ieder kind zal opnieuw door schade en schande wijs worden. De prachtige vertellingen van lang geleden, waarin de wijze raad is opgesloten, komen terug in `De vliegende jongen'.

Een fragment:
De oude vader keek zijn zoon eens goed aan.
`Je hebt inderdaad een sterk lichaam. Maar er is nog iets van belang Ikaros'. Hij wachtte even en keek zijn zoon recht in de ogen.
`Je moet je goed kunnen beheersen. Altijd blijven nadenken. Je nooit laten meeslepen door je gevoel. Denk je dat je dat al kunt?'
De jongen antwoordde meteen.
`Ja pa, dat kan ik!' Hij wilde een sprongetje van vreugde maken maar hield zich in.
`Goed jongen, dan ga ik morgen beginnen met het maken van je vleugels'.
Daidalos had natuurlijk veel ervaring met het maken van vleugels. Hij verzamelde het juiste hout, de veren en de hars. En na twee weken was het karwei grotendeels klaar. Hij riep zijn zoon en maakte de vleugels goed pas. De leren riempjes werden bevestigd en aangetrokken.
`Zo zwarte vogel, nu gaan wij naar het grasveld voor je eerste vliegoefeningen'.
Samen liepen ze naar de groene weide waar de geitjes verschrikt wegsprongen.
`Opstijgen is een hele toer, landen is een echte kunst. Heel lastig om te leren'.

Van Sven Gutker de Geus (1957) verscheen in 2006 `Een masker van Goud'. In deze roman is Heinrich Schliemann, de ontdekker van het oude Troje, de hoofdpersoon.

http://www.azaza.nl





ingezonden persbericht