Ingezonden persbericht

Persbericht Haarlem, 23 november 07

Stadsschouwburg Haarlem in september 2008 weer open

Unieke samenwerking tussen Huis aan de Amstel, Wederzijds, de Helling en Schönberg Ensemble

Componist Peter-Jan Wagemans, regisseur Liesbeth Coltof en toneelschrijver Ad de Bont maken samen een grote nieuwe muziektheaterproductie ter gelegenheid van de heropening van de Stadsschouwburg Haarlem. Het onwaarschijnlijke maar bijna ware verhaal van Batte Jorisdochter en haar verdwenen tweelingbroer Maurits oftewel Batte is een muziektheaterproductie met 17 acteurs, zangers en musici.

De wereldpremière vindt plaats ter ere van de heropening van de Stadsschouwburg Haarlem op vrijdag 26 september 2008. Batte wordt uitgevoerd door de theatergroepen Huis aan de Amstel, Wederzijds, muziektheatergezelschap de Helling en het Schönberg Ensemble. Naast Haarlem is Batte tot en met 11 november 2008 te zien in de schouwburgen in onder andere Amsterdam, Utrecht, Leeuwarden en Dordrecht.

Schrijver Ad de Bont en regisseur Liesbeth Coltof typeren hun nieuwste werk als een Dickens verhaal met de smaak van nu, een meeslepend avontuur voor jong en oud. Kortom een ongelofelijke musical.

Batte is een voorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar. De rol van Batte wordt vertolkt door Ricky Koole. Batte vindt zichzelf een eenzaam meisje. Zij mist iets, zij weet alleen niet wat. Tot zij op een dag mistroostig voor de computer zit en haar naam hoort. Het is de Elfenvrouw die haar vertelt dat zij nog een broer heeft. Een tweelingbroer die op raadselachtige manier is verdwenen. Alleen zij, Batte kan hem vinden. Tijdens haar zoektocht komt Batte in een draaikolk terecht van wonderlijke ontmoetingen. En overal is haar tweelingbroer net vertrokken.

Naast Ricky Koole worden rollen vervuld door onder andere Gerrie de Vries, Ilja Tammen, Anne-Marie Jung, Daniël van Klaveren, Rop Verheijen en Peter van Heeringen.

Ad de Bont (1949) is artistiek leider van Wederzijds. Hij regisseerde en schreef talloze toneelteksten voor dit gezelschap. De meest moeilijke onderwerpen maakt hij met helderheid en humor, invoelbaar en aangrijpend. De Bont won vele onderscheidingen en is Nederlands meest vertaalde toneelauteur.

Liesbeth Coltof (1954) is vanaf 1989 artistiek leider van Huis aan de Amstel. Kenmerkend voor haar voorstellingen zijn avontuurlijkheid en humor, gevoeligheid en verbeeldingskracht in een vorm die kinderen én volwassenen emotioneel raakt. In 1999 kreeg zij de Prins Bernhard Cultuurprijs voor haar hele oeuvre.

Peter-Jan Wagemans (1952) is één van Nederlands vooraanstaande componisten. In de laatste tien jaar hebben alle belangrijke orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en Rotterdams Filharmonisch Orkest, zijn werk uitgevoerd.

Op vrijdag 26 september 2008 heropent de Stadsschouwburg Haarlem, na een omvangrijke renovatie van bijna 5 jaar haar deuren. Architect Erick van Egeraat heeft het oorspronkelijke ontwerp van J.A.G. van der Steur uit 1918 in ere gelaten. Nieuw is de vergrote toneeltoren met de opmerkelijke keramiekmuren van kunstenaar Babs Haenen.

Batte is een coproductie tussen Toneelgroep Huis aan de Amstel, Theatergroep Wederzijds en de Stadsschouwburg Haarlem. De heropening van de Stadsschouwburg Haarlem betekent de voltooiing van een aantal grote culturele bouwprojecten die in de afgelopen jaren in de Spaarnestad heeft plaatsgevonden zoals de nieuwbouw van het Patronaat, de Toneelschuur en de Philharmonie. Om dit te vieren heeft de Gemeente Haarlem 2008 uitgeroepen tot cultuurjaar. In haar citymarketing gaat Haarlem in 2008 de nadruk leggen op een aantal grote tentoonstellingen, concerten en andere festiviteiten.

---