Gemeente Zijpe



2008-11-26 Regionale campagne huiselijk geweld

Het Steunpunt Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland organiseert van
22 november tot 1 december a.s. in de regio een campagne tegen huiselijk geweld. Radiospots, posters en flyers brengen de boodschap om over geweld te gaan praten en hulp te zoeken. Op de internationale Dag van het Geweld op 25 november zijn in diverse gemeentehuizen in de Kop van Noord-Holland informatietafels ingericht met informatie over huiselijk geweld. Het motto van de campagne luidt Nu is het genoeg - Help jezelf. Help de ander.

Huiselijk geweld komt helaas nog veel te vaak voor. Ook in de Kop van Noord-Holland. Mensen praten er niet graag over. Toch is erover praten en hulp zoeken belangrijk. In de campagneweek worden slachtoffers, daders én omstanders nog intensiever dan anders aangespoord om via telefoon of mail hulp te vragen om het huiselijk geweld te stoppen.

Extra aandacht
De regionale campagne die aansluit op de landelijke campagne bestaat uit radiospots op Radio Texel, Schagen FM, LOS, Den Helder, posters op driehoeksborden in Den Helder, advertenties in huis-aan-huisbladen als Den Helder op Zondag, Schagen op Zondag, Helders Weekblad, Polderbode, Schager Weekblad en Omring Express, reclame op de bussen van Den Helder en Texel. Tot slot zullen op de markt in Den Helder, Schagen en Den Burg flyers en ballonen worden uitgedeeld waarin aandacht wordt gevraagd voor huiselijk geweld.

Zelf het probleem aanpakken
Bij Eigen Kracht-conferenties maken mensen samen met familie, vrienden en dierbaren een plan om het huiselijk geweld aan te pakken. Hulpverlening heeft veel meer resultaat als ook het netwerk van familie en vrienden zich ervoor inzet. Tijdens de campagneweek wordt speciaal belicht dat Eigen Kracht-conferenties ook voor ouderenmishandeling een oplossing kunnen bieden.

Dag tegen Geweld
De Verenigde Naties hebben 25 november uitgeroepen tot Internationale Dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen. Op deze datum zijn in
1960 in de Dominicaanse Republiek drie vrouwelijke politieke activisten op brute wijze vermoord. Op de Dag tegen Geweld is er in het gemeentehuis in Den Helder voor hulpverleners een training over de nieuwe mogelijkheid om via de Wet tijdelijk huisverbod huiselijk geweld aan te pakken. In diverse gemeentehuizen zijn op de Dag tegen Geweld informatietafel ingericht met informatie over huiselijk geweld en ballonen voor de bezoekers.