Onderzoek naar videobeelden met dreiging: geen wijziging van dreigingsniveau

26/11/2008 12:05

crisiscentrum

BRUSSEL - Volgend op de evaluatie door het Coördinatie-orgaan voor Dreigingsanalyse (OCAD), zijn er op dit ogenblik geen elementen die een aanpassing van het dreigingsniveau of bijkomende veiligheidsmaatregelen vereisen. Het onderzoek naar het beeldmateriaal door het Federaal Parket is gaande.

De huidige analyse door het OCAD van de dreiging die werd geuit op DVD's die werden ontvangen bij Belgische en Nederlandse media, vereist op dit ogenblik geen wijziging van het dreigingsniveau. Bijkomende veiligheidsmaatregelen dringen zich op dit moment niet op. Het Federaal Parket leidt het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de federale gerechtelijke politie van Brussel, voor wie dit onderzoek prioritair is.

De Belgische politiediensten werden via het Crisiscentrum in kennis gesteld van het bestaan van de DVD en de handhaving van het bestaande dreigingsniveau dat actueel door het OCAD op niveau 2 (van 4) wordt ingeschat. De evaluatie van de dreiging wordt dus gecatalogeerd als "gemiddeld", maar weinig waarschijnlijk. Als er een reële of acute dreiging zou zijn, kunnen aangepaste veiligheidsmaatregelen worden genomen door het Crisiscentrum.

Elke dreigingsmelding wordt ernstig genomen, ook deze. Alle betrokken diensten volgen de situatie op een ernstige en kritische manier op. Er is een voortdurende informatie-uitwisseling tussen de politiediensten, het Federaal Parket en het Coördinatie-orgaan voor de Dreigingsanalyse. Er is ook regelmatig afstemming met Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en Minister van Justitie Jo Vandeurzen.

De strijd tegen het terrorisme verloopt volgens een gecoördineerde aanpak door verschillende diensten. Elk in hun bevoegdheidsdomein werken ze dagelijks aan een veilige omgeving. Het Crisiscentrum volgt 24u/24 risicosituaties met potentiële impact op het Belgische grondgebied op, om desgevallend gepaste acties te kunnen nemen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel