ZIEKENHUIZEN ZIJN GEEN WASMACHINES

26/11/2008 12:31

VVI VERBOND DER VERZORGINGSINSTELLINGEN

Vandaag verspreiden de media een mededeling van Test-Aankoop. Die organisatie concludeert op basis van een eigen onderzoek dat te veel spoeddiensten in ziekenhuizen kiezen voor een radiografie bij een verzwikte enkel. Ze verwijst hiervoor naar internationale regels die moeten bewijzen dat die radiografieën overbodig zouden zijn.

De organisatie die zich beroept op internationale regels (welke?) verkoopt zelf wetenschappelijke onzin met een pseudo-onderzoek. De methodologie is natuurlijk mediageniek - de moedige verslaggever die op handige wijze de perfide artsen om de tuin kan leiden - maar niet echt waardevol. Met dezelfde methodologie kan overigens het tegenovergestelde worden aangetoond: artsen die niet voor radiografie kiezen, en daardoor misschien een letsel over het hoofd zien, kunnen aan de schandpaal worden genageld omdat ze "niet de nodige voorzorgsmaatregelen hebben genomen". Organisaties als Test-Aankoop zijn de eersten om medische fouten aan te klagen.

Reeds in 2005 stelden het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) en de Vereniging van Openbare Verzorgingsinstellingen (VOV) aan Test-Aaankoop voor om, uiteraard vrijblijvend, voorafgaand te overleggen en eventueel te adviseren inzake doelstelling en methodologie van enquêtes in ziekenhuizen. Tot vandaag ging Test-Aankoop niet in op dat constructieve voorstel.

De VOV en het VVI stellen vast dat het overgrote deel van de artsen plichtsbewust zijn. Zij proberen elke dag, in functie van klachten en symptomen, de meest aangewezen weg te kiezen om mensen te helpen en te genezen. Zijn die keuzes altijd perfect? Ongetwijfeld niet: geneeskunde blijft mensenwerk, maar juiste keuzes zijn moeilijk bij patiënten die liegen over hun toestand, die pijn veinzen en artsen bewust bedriegen.

Als het de bedoeling is om het vertrouwen van de bevolking in artsen en ziekenhuizen te ondermijnen, denken wij dat dit pseudo-wetenschappelijk onderzoek tevergeefs is. Patiënten zijn verstandiger dan Test-Aankoop denkt.

Ziekenhuizen zijn geen wasmachines.

Ziekenhuizen zijn plaatsen waar vele mensen zich inzetten om patiënten en hun familie te helpen.

Contactpersonen

Peter Degadt, Gedelegeerd bestuurder VVI, 0475/38 82 33

Luk Van Roye, directeur Nederlandstalige Kamer VOV, 0479/27 35 70

Daniël Devos, sectorcoördinator algemene ziekenhuizen VVI, 0479/42 11 46

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel