Provincie Noord-Holland

Debat over bewust bodemgebruik

26-11-2008

Gedeputeerde Bart Heller van Milieu opent woensdag 26 november het maatschappelijke debat over Bewust Bodemgebruik in Noord-Holland.

Het debat vormt het startsein voor de Week van de Bodem. Tijdens het debat wordt stilgestaan bij de vraag hoe partijen gezamenlijk tot verantwoord en duurzaam bodembeheer kunnen komen. Voor het debat zijn onder meer uitgenodigd gemeentelijke vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van waterschappen, waterleidingbedrijven, de milieufederatie en terreinbeheerders.

Vanaf mei 2008 zijn overheden bezig met het opstellen van een convenant bodembeleid. Doel van het nieuwe bodembeleid is om meer samenhang met het ruimtelijk economisch beleid te realiseren. In het convenant worden afspraken opgenomen over de aanpak van spoedeisende saneringen en grootschalige grondwaterverontreinigingen. Verder worden afspraken gemaakt over duurzaam en kansrijk gebruik van de ondergrond.
In het debat op woensdag 26 november is het doel om samen met de Noord-Hollandse bodempartners een eerste uitwerking te geven van genoemde doelen uit de landelijke bestuursovereenkomst, namelijk ondergrond en gebiedsgericht grondwaterbeheer.

De resultaten en conclusies zullen worden ingebracht in de landelijke discussie van het Convenant Bodem en op maandagavond 1 december aangeboden aan minister Jacqueline Cramer. Dit gaat gepaard met het leggen van dwarsverbanden naar het bestuurlijke convenant bodem tussen VROM, IPO, VNG en Unie van Waterschappen, dat in een later stadium ondertekend moet worden.

De provincie Noord-Holland pakt de conclusies en resultaten van het debat ook intern op, zowel op beleidsmatig (bijvoorbeeld de provinciale Bodemvisie en PMP) als uitvoerend (bijvoorbeeld Masterplan Het Gooi). Voor meer informatie over de week van de bodem en het landelijke programma, zie website Bewust bodemgebruik.