K.V Archivarissen


Information Retrieval Day 2008 op 27/11

PROGRAMMA

Information Retrieval Day 2008

Van code tot community

Universiteit van Utrecht

donderdag 27 november 2008

Op donderdag 27 november organiseert VHIC in de Universiteit Utrecht het congres Van Code tot Community, dat in het teken staat van revoluties in informatiemanagement. Het optreden van de Zaandamse gemeentesecretaris J.A. Zaalberg vormt de inspiratie voor het congres.

Om met succes nieuwe inzichten door te voeren in organisaties is het onontbeerlijk een visie te ontwikkelen op de informatiehuishouding in de breedste zin van het woord. Minstens even belangrijk is het verkrijgen van draagvlak in de organisatie. De visie van Zaalberg, die precies honderd jaar geleden de zaaksgewijze ordening introduceerde en daarbij veel steun kreeg van het toenmalige gemeentebestuur, is daar een sprekend voorbeeld van.

Op het congres Van Code tot Community zoeken wij naar de Zaalbergoplossingen van deze tijd. Ook tegenwoordig zijn er revoluties gaande in de wereld van de informatievoorziening: informatie wordt in communities gedeeld, becommentarieerd en beoordeeld, samen wordt gewerkt aan nieuwe concepten, uitwerking van gedachten en producten. De Open Sourcebeweging is hiervan een goed voorbeeld, maar ook sites als TheLibraryThing, Last.fm, Flickr, YouTube en vele andere zijn ingericht op het structureren en delen van informatie.

Ook organisaties zijn bezig met een revolutie in de manier waarop met informatie wordt omgegaan. Wat daarbij honderd jaar geleden gold, geldt overigens nu nog steeds: informatiemanagement is niet een kwestie van de informatiemanager alleen, maar vooral van het hoogste management binnen organisaties. Hoe krijgen we dit management geïnteresseerd en hoe houden we deze interesse vast? De informatiehuishouding is een kwestie van organiseren, waarbij technologie en communicatie uiteraard een belangrijke rol spelen. Welke nieuwe mogelijkheden van informatie-organisatie zijn er? Vragen over de uitdagingen van digitalisering en de steeds toenemende toevloed van informatietechnologie, zullen op deze studiedag beantwoord worden.

Met sprekers als Peter Horsman, Rik Maes, André Nusselder en Micha Hes nodigen wij u graag uit mee te luisteren, te discussiëren en te denken!

VHIC structureert informatie| Polakweg 23| 2288 GG RIJSWIJK| T (070) 31 94 184| F (070) 32 49 029| M 06-51910394|

mailto:w.vanschaffelaar@vhic.nl | www.vhic.nl

PROGRAMMA

9.00 9.30

Ontvangst en registratie

9.30 9.45

Dagvoorzitter

Opening en welkom

9.45 10.35

Peter Horsman (Archiefschool Amsterdam)

Zaalberg: een tragische visionair?

Zaalberg: een tragische visionair?

Onmiskenbaar is Johan Zaalberg van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van wat nu documentaire informatievoorziening heet. Nu, na een eeuw, rijst de vraag of het systeem niet aan het einde van zijn levenscyclus is gekomen. Maar hoeveel systemen van tegenwoordig houden het 100 jaar uit?

10.35 11.05

Pauze

11.05 11.55

Rik Maes (Universiteit van Amsterdam)

Informeren en inspireren: heeft informatiemanagement toekomst? ICT is grondig aan het veranderen. Maatschappelijk staan we aan de wieg van de "bottom-up society", waarin niet langer organisaties maar de relaties tussen mensen centraal staan. In deze presentatie onderzoeken we hoe informatiemanagement zinvol kan bijdragen aan deze ontwikkelingen.

11.55 13.15

Lunch

13.15 14.00

en

14.10 14.55

Keuzecarrousel

Micha Hes (Bestuursdienst gemeente Amsterdam)

ANDREAS-project gemeente Amsterdam

Hoe zorg je dat ruim 1000 eigenzinnige, kritische ambtenaren verdeeld over 45 organisaties gebruik maken van één informatiesysteem voor bestuurlijke besluitvorming? Door middel van voorbeelden illustreert Micha Hes op verfrissende wijze de dilemma's en uitdagingen die menig projectleider of adviseur kent.

Gerben Kleine (Ministerie van Justitie)

Verandermanagement
Programma DigiJust introduceert een nieuwe, digitale manier van werken voor de medewerkers van het bestuursdepartement van het Ministerie van Justitie. Hoe krijg je de gebruiker zover en hoe ontwijk je samen de valkuilen op de weg naar een nieuwe, digitale manier van werken?

Competentiemanagement

Addie van den Hoek (TTP) en Emil Gabriel (Interfocus Groep)

Competentiemanagement

Succesvol competentiemanagement vereist niet alleen het compententiegericht selecteren van startende professionals, maar ook het doorlopend volgen en bijsturen van deze medewerkers op basis van de vastgestelde en gewenste competenties. Niet in abstracte termen of filosofische verhandelingen, maar heel concreet en voor iedereen begrijpelijk.

Gertjan van Heijst (Oryon)

Van code tot werkprocessen

In de loop van de tijd is in het ordenen van informatie in organisaties de procesherkomst een steeds grotere rol gaan spelen. Gertjan van Heijst zal deze ontwikkeling tijdens zijn presentatie uitgebreid toelichten.

Arne Hulstein (Marketing consultant, Meetial.com)

Communities

Er is een groot aantal actieve online communities waarin deelnemers kennis en informatie met elkaar delen. Welke communities zijn er en op welke manier zorgen ze ervoor dat ze aan de vraag van hun gebruikers beantwoorden? En hoe gaan communities invloed uitoefenen op de manier waarop wij met informatie om gaan?

14.55 15.25

Pauze

15.25 16.20

André Nusselder

(Universiteit Utrecht)

De toekomst? Leven in een virtuele wereld

Is het wel zo aannemelijk dat vooral nieuwe, digitale media tot een buitensporige vorm van vervreemding leiden doordat het verschil tussen feit en virtuele fictie nauwelijks meer te maken is? Zouden ICT-toepassingen niet juist tot een meer zuivere vorm van communicatie en informatieverwerking moeten leiden?

André Nusselder zal in zijn lezing enkele punten aansnijden van deze kwesties rondom de verhouding van het reële en het virtuele, objectiviteit en subjectiviteit.

16.20 16.30

Dagvoorzitter

Dankwoord en sluiting

16.30 17.30

Receptie