ISSO


ISSO Home > Kennisoverdracht > Instructiebijeenkomsten

Cursus Power Quality

Een nieuwe markt met nieuwe kansen

Na een lange voorbereiding zijn wij verheugd te kunnen melden dat de cursussen Power Quality van start zijn gegaan. In opdracht van OTIB en met steun van de vakgroep Electro Installateur van Uneto-VNI heeft ISSO voor de installatiesector een speciale cursus ontwikkeld rond Power Quality. Men gaat in op de problemen die zich op dit terrein kunnen voordoen en er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de oplossingen die de installateur kan bieden. Deze interessante cursus is onontbeerlijk voor bedrijven die zich willen begeven op de markt van Power Quality (PQ).

Aanmelden

Waarom een cursus Power Quality?
De afhankelijkheid van elektriciteit is de laatste tientallen jaren enorm toegenomen en de elektrische energie is de levensader van handel, dienstverlening en industrie geworden. Bedrijfsprocessen zijn daardoor steeds meer afhankelijk van de kwaliteit van de geleverde elektriciteit en de kwaliteit van de eigen installaties en apparatuur. We hebben het dan over Power Quality en over de overname van de zorg hiervan door de installateur. De cursus is ontwikkeld om de installateur kennis aan te bieden om de problemen te herkennen en te kunnen oplossen.

Wat houdt Power Quality in?
Storingen in elektrische installaties kunnen worden doorgegeven via de elektrische voeding. In die gevallen betreft het Power Quality. Als deze storingen bijvoorbeeld via aardingen, inputs en outputs worden doorgegeven of wanneer door straling de correcte werking van apparatuur wordt belemmerd, spreken we over elektromagnetische comptabiliteit (EMC). PQ en EMC lijken moeilijke begrippen, maar als we weten dat ze ook themas als harmonischen en condensatorbatterijen, aardingen en nulgeleiderregimes en overspanningen en spanningsonderbrekingen omvatten, worden ze al veel duidelijker.

Een nieuwe markt met nieuwe kansen
Onderzoek in Europa heeft uitgewezen dat de helft van de bedrijven met energie-intensieve toepassingen of taakkritische kantoren te maken krijgt met problemen met Power Quality. Naar schatting leveren die problemen in de Europese Unie een jaarlijkse kostenpost op van 10 miljard euro. Om dit te voorkomen behoeft men slechts een kleine 5% van dit bedrag te investeren. PQ betekent een nieuwe markt met nieuwe omzetkansen voor de installatiesector. De installateur is immers het eerste aanspreekpunt als het gaat om de elektrische installaties. Door zich goed voorbereid op de PQ-markt te begeven heeft hij zijn klanten bovendien wat te bieden. Goede Power Quality zorgt voor een toename van de bedrijfszekerheid van apparatuur en installaties, voorkomt onnodige slijtage en zorgt daardoor voor meer installatierendement en lagere kosten voor de klant. En ook een niet te verwaarlozen argument: de elektriciteitsnota kan aanzienlijk omlaag. In de praktijk zijn besparingen tot wel 8% mogelijk gebleken.

Cursusinformatie
De cursus is op voorhand bedoeld voor installatiebedrijven die bij de brancheorganisatie Uneto-VNI zijn aangesloten en/of bij het Opleidingsfonds voor de Technische Installatie Branche (OTIB) zijn geregistreerd.
De cursusduur is 4 dagen (1 dag per week). Voor bovengenoemde installatiebedrijven worden de deelnamekosten grotendeels door OTIB voor haar rekening genomen. Er geldt slechts een eigen bijdrage van 195,--.

Ieder dag bestaat uit een theoriedeel en een practicumdeel. Met name de practicummodellen die verschillende oplossingmethodieken behandelen, bieden u een schat aan informatie.

Dag 1 Opfrissen van de basiskennis en afstemmen van het niveau van de deelnemersgroep. Behandeling van het hoofdstuk Waarnemingen, herkenning van de Power Quality-problemen.

Dag 2 Onderzoek van de op dag 1 gedane waarnemingen en het in beeld brengen van de fenomenen die deze Power Quality-waarnemingen kunnen veroorzaken en behandeling van de meetmethoden.

Dag 3 Op deze dag staan de analyse en oorzaken centraal. De interpretatie van de meetgegevens en de link naar de oorzaken komen hier aan bod.

Dag 4 De afrondende dag waarbij alle Power Quality-theorie, waarnemingen, fenomenen en oorzaken integraal met elkaar worden verbonden. Vanzelfsprekend staan de oplossingen daarbij centraal.

Het aantal deelnemers per cursus is gemaximeerd op 15 personen. Hiermee is veel persoonlijke aandacht en interactie mogelijk.

Cursusdata en locaties
(data en locaties onder voorbehoud)
Woerden 27 november; 4, 11 en 18 december 2008
Zwolle 8,15, 22 en 29 januari 2009
Helmond 5, 12, 19 en 26 februari 2009
Woerden 5, 12, 19 en 26 maart 2009
Zwolle 7, 14, 21 en 28 april 2009
Helmond 7, 14, 21 en 28 mei 2009
Woerden 2, 9, 16 en 23 juni 2009
Zwolle 3, 10, 17 en 24 september 2009
Helmond 6, 13, 20 en 27 oktober 2009
Woerden 5, 12, 19 en 26 november 2009
Zwolle 1 en 8 december 2009 en 15 en 22 januari 2010

Aanmelden

Middels het aanmeldformulier kunt u zich aanmelden.