Erasmus Universiteit Rotterdam

Naar een versterking van cassatierechtspraak

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid en het ministerie van Justitie organiseren op donderdag 27 november 2008 het symposium Versterking van de cassatierechtspraak door de Hoge Raad. Aanleiding is het rapport met dezelfde titel, dat begin dit jaar door de Commissie Normenstellende rol Hoge Raad is aangeboden aan minister Donner van Justitie.

Op 1 februari 2008 heeft de Commissie Normstellende rol Hoge Raad (Commissie Hammerstein) haar rapport Versterking van de cassatierechtspraak aangeboden aan de Minister van Justitie. Daarin staan aanbevelingen voor het verruimen van de mogelijkheden voor de Hoge Raad om zaken eenvoudig af te doen. Ook raadt men aan te onderzoeken of lagere rechters prejudiciële vragen kunnen stellen en wil men kijken of de mogelijkheid tot cassatie in het belang der wet kan worden uitgebreid. De verruiming van de mogelijkheden voor vereenvoudigde afdoening raakt aan een aantal principiële vragen van rechtsbescherming en rechtsvorming.

De Minister van Justitie is positief over deze aanbevelingen. Voor enkele van deze onderwerpen is een wetsvoorstel in voorbereiding. Men wil de Hoge Raad meer ruimte bieden om inhoudelijk leiding te geven aan de rechtspraak. Op het symposium wordt gedebatteerd over een concept wetsvoorstel.

Met onder anderen:
mr. J. Demmink, secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie prof.mr. M.A. Loth, decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Erasmus Universiteit Rotterdam
mr. P.J.M. von Schmidt auf Altenstadt, advocaat bij Houthoff Buruma