Nederlands Dans Theater


video
Walking Mad | 07-05-2009 - Den Haag

* Click-Pause-Silence

* Wereldpremiere

Boek nu | Ander ballet

Talent van ânuâ naast grote namen in âPetite Mortâ

05-11-2008

Nieuw programma Nederlands Dans Theater I

Met de wereldpremière van de 29-jarige choreograaf Medhi Walerski en twee choreografieën uit de begin jaren negentig, biedt het programma `Petite Mort' zicht op het heden en verleden in de moderne dans. De jonge dansmaker Walerski (Mont St. Aignan,1979) staat in deze nieuwe voorstelling van Nederlands Dans Theater I naast twee grote namen: Jir Kylián en Hans van Manen. Walerski, naast choreograaf ook danser bij Nederlands Dans Theater I, creëert voor het eerst voor de topgroep van het dansgezelschap. Walerski is daarmee een tastbaar voorbeeld van hoe het artistieke beleid van Anders Hellström, om talent uit eigen `huis' kansen te geven zich te ontplooien, zijn vruchten afwerpt. De première van `Petite Mort', met live muziek uitgevoerd door Holland Symfonia, is op 27 november 2008 in het Lucent Danstheater Den Haag.

Medhi Walerski | Wereldpremière
Componist Dmitri Shostakovich en de Chinese kunstenaar Yang Yi hebben Walerski geïnspireerd bij de creatie van zijn nieuwe choreografie. Shostakovich' live uitgevoerde Chamber Symphony en een sober decor met videoprojecties vormen de omgeving waarin acht dansers een wereld schetsen waarin de mens op de vlucht is en probeert af te werpen wat niet `eigen' is. Uiteindelijk herwint de mens de vrijheid om te kunnen `zijn'.
Walerski maakte vorig seizoen zijn debuut als choreograaf met Mammatus voor Nederlands Dans Theater II.

Jir Kylián | Petite Mort
In Kylián's Petite Mort uit 1991 spelen agressie, seksualiteit, energie, stilte en zinloosheid een belangrijke rol. Het is een stuk voor zes mannen, zes vrouwen en zes floretten waarbij de floretten werkelijk als danspartners fungeren. Over de muziekkeuze, twee delen uit pianoconcerten van Mozart, zei Kylián destijds: "De twee delen die ik voor mijn eigen doeleinden heb geïsoleerd uit Mozart's pianoconcerten hebben in mijn ogen de werking van twee antieke torso's, waarvan hoofd en ledematen door mensen afgehakt zijn - de bewijzen van een opzettelijke verminking - zonder dat de schoonheid ervan, die teruggaat op de geestelijke kracht van hun schepper, vernietigd kan worden".

Hans van Manen | Visions Fugitives
Visions Fugitives (1990) van Hans van Manen is gezet op de gelijknamige muziek van Sergej Prokofjev. Het bevat alle ingrediënten van Hans van Manen: helder, esthetiek, humor en zonder franje. In zeventien minuten komen er vijftien kleine stukjes muziek voorbij waarop verschillende pas de deux worden gedanst waarbij drie mannen en drie vrouwen steeds wisselende relaties aangaan.

Nederlands Dans Theater