Gemeente Doetinchem

Persbericht, 17 november 2008

Eerste belangstellenden vrije bouwkavels Veemarkt staan te posten

Vanochtend stonden de eerste belangstellenden voor een gemeentelijke vrije bouwkavel op de Veemarkt al voor de deur van het stadhuis in Doetinchem. Ze zijn van plan om tien dagen in hun auto te posten voor de ingang van het stadhuis om zich op 27 november als eerste te kunnen inschrijven voor een vrije bouwkavel.

Vanaf 27 november worden er namelijk 41 gemeentelijke kavels op de Veemarkt verkocht. Op deze kavels kan iedereen binnen randvoorwaarden zelf met een ontwerp en aannemer zijn eigen huis bouwen. De kavels variëren van 316 vierkante meter tot 933 vierkante meter. De prijzen variëren van ruim 140.000 euro tot bijna 0,5 miljoen euro.

De Veemarkt is het tweede grote project waar de gemeente Doetinchem ruimte biedt voor particulier opdrachtgeverschap. Eerder werden dertien kavels uitgegeven aan de Heelweg. Volgend jaar volgen nog twee projecten waar kopers naar eigen wensen en inzicht kunnen bouwen: op de Vijverberg en in het Lookwartier.

De ruimte die de gemeente haar inwoners biedt hun eigen te huis te bouwen, moet tot meer variatie in huizen en daarmee aantrekkelijkere wijk leiden. De verwachting is dat de variatie in kavelgrootte en prijs bovendien leidt tot een meer gevarieerde samenstelling van de buurt.

Omdat een deel van het woongenot in een buurt en de waarde van een huis ook wordt bepaald door de omgeving en de huizen die er naast staan, worden er wel richtlijnen gegeven. Binnen die richtlijnen, zogenoemde kavelpaspoorten, kunnen de nieuwe eigenaren hun gang gaan. De ontwerpen moeten uiteraard wel aan de gebruikelijke en wettelijke bouweisen voldoen.

Dankzij deze kavelpaspoorten weten kopers ook van te voren welk karakter de nieuwe wijk die nog gebouwd moet worden gaat krijgen. Voor de Veemarkt staat voorop dat
het karakter van de historische plek bewaard blijft. Het plein is ingericht als een groene beboomde parkeerplaats en een ontmoetingsruimte. Op diverse plekken wordt herinnerd aan het verleden.