Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie H.P.G. Erken

Titel proefschrift
Productivity, R&D and Entrepreneurship

---

Promotors:
Prof.dr. A.R. Thurik

---

Datum
27 november 2008 13:30

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

---

Faculteit
Faculteit der Economische Wetenschappen (FEW)

Naar een verhoging van de Nederlandse arbeidsproductiviteit

Voor onze toekomstige welvaart is het van belang dat de arbeidsproductiviteit blijft toenemen. In het proefschrift Productivity, R&D and Entrepreneurship komt Hugo Erken tot verschillende nieuwe inzichten over innovatie en de ontwikkeling van productiviteit. Zo levert hij het bewijs dat ondernemerschap grote invloed heeft op de lange termijnontwikkeling van productiviteit. Erken promoveert op donderdag 27 november 2008 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hugo Erken buigt zich over de vraag hoe arbeidsproductiviteit verhoogd kan worden om duurzame economische groei te garanderen. Hij komt tot een aantal conclusies:

Bijdrage van investeringen in Research & Development belangrijk

Nederland heeft een van de hoogste arbeidsproductiviteitsniveaus ter wereld. Met een vergrijzende beroepsbevolking is het voor onze toekomstige welvaart belangrijk dat de arbeidsproductiviteit toe blijft nemen. Innovatie, met investeringen in Research & Development (R&D) als belangrijk fundament, is een van de belangrijkste pijlers daarvan. Erken berekent dat 40 procent van de
arbeidsproductiviteitsgroei in Nederland het gevolg is van innovatie. Van deze groei nemen binnenlandse bedrijven en kennisinstellingen de helft voor hun rekening. De andere helft is toe te schrijven aan R&D-inspanningen in het buitenland. De bijdrage van buitenlandse R&D-investeringen is voor een open economie als de Nederlandse dus erg belangrijk. Erken laat ook zien dat er forse welvaartseffecten gepaard gaan met het verhogen van de R&D-investeringen in een land: een verdubbeling van de R&D-investeringen door bedrijven zou in Nederland leiden tot een verhoging van het bruto binnenlands product met 7 procent, wat neerkomt op 35 miljard euro op jaarbasis.

Nederland loopt achter op bedrijfs-Research & Development

De Nederlandse investeringen in Research & Development door bedrijven lopen al jaren achter ten opzichte van het OESO-gemiddelde. Deze achterstand wordt veroorzaakt door de structuur van de Nederlandse economie en gebrekkige R&D-investeringen door buitenlandse bedrijven, aldus Erken. Om de R&D-uitgaven te verhogen is het noodzakelijk het vestigingsklimaat voor R&D-bedrijven verder te verbeteren. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten: Nederland zal meer buitenlandse R&D-bedrijven naar zich toetrekken en tegelijkertijd blijft het aantrekkelijk voor Nederlandse R&D-bedrijven om hun activiteiten hier te continueren of zelfs uit te breiden.

Vestigingsklimaat Research & Development kan beter

Erken onderzocht ook de belangrijkste factoren om het R&D-vestigingsklimaat van een economie te verbeteren. De beschikbaarheid van hooggekwalificeerd personeel is hierbij verreweg het belangrijkst. De dreigende tekorten aan bèta's en technici in bepaalde segmenten van de economie kunnen een zware wissel trekken op de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland voor R&D. Een tweede factor waar buitenlandse bedrijven op letten bij de locatie van hun onderzoeksactiviteiten is de opgebouwde kennisvoorraad. In landen waar de kennisvoorraad hoog is zijn veel potentiële `spillover-effecten' van kennis. Bovendien gaat er een place-to-be effect uit van een hoge kennisvoorraad: de randvoorwaarden om onderzoek te doen zijn kennelijk op orde en het innovatieklimaat is van bovengemiddelde kwaliteit. Tot slot komt uit zijn onderzoek naar voren dat R&D voor een deel nog steeds sterk gerelateerd is aan andere bedrijfsactiviteiten, zoals productie en distributie.

Ondernemerschap van belang voor productiviteit

Naast het belang van R&D toont Erken aan dat ondernemerschap een belangrijke invloed heeft op de productiviteit van een land. Vanuit de theorie wordt ondernemerschap beschouwd als een belangrijk mechanisme om kennis in een economie om te zetten naar toegevoegde waarde, maar er zijn geen empirische studies die een langetermijnrelatie aantonen tussen ondernemerschap en de productiviteitsontwikkeling op macroniveau. In zijn proefschrift laat Erken zien dat ondernemerschap een stabiele positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de productiviteit in landen.

Het onderzoek van Hugo Erken is verricht in het Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de door de KNAW gezamenlijk erkende onderzoeksschool van Rotterdam School of Management/ Erasmus University en de Faculteit der Economische Wetenschappen. Aan ERIM zijn ruim 300 onderzoekers verbonden. ERIM organiseert tevens het Erasmus Doctoral Programme in Business and Management voor de opleiding van jonge, veelbelovende wetenschappers. www.erim.eur.nl