Gemeente Lelystad

Vooraanstaande sprekers tijdens congres wijkgericht werken

Vooraanstaande sprekers zullen tijdens het congres wijkgericht werken, dat donderdag 27 en vrijdag 28 november plaats vindt, een inspirerende lezing houden.

Het jaarlijks terugkerende congres voor wijkgericht werken wordt dit jaar georganiseerd door de Gemeente Lelystad in samenwerking met het Platform voor Wijkgericht werken (LPB). De LPB-dagen zijn bedoeld voor wijkwerkers van alle in de wijk actieve organisaties, zoals woonconsulenten, wijkagenten, jongerenwerkers, ouderenwerkers, beleidsmedewerkers enz.

Thema

Het thema in 2008 voor de LPB locatiedagen is: Verbinden, loslaten en opnieuw verbinden. Mensen met elkaar verbinden, organisaties bijeen brengen, op zoek naar gezamenlijke belangen. Hoe doen we dat in de wijk?

Verbinden

Wijkgericht werken betekent vaak losse delen samenbrengen om tot een werkzaam geheel te komen. Integraal en met slimme coalities. Dit LPB congres gaat over dat verbinden. Over het verbinden van mensen, organisaties en belangen.

Loslaten

Maar het gaat ook over loslaten. Eerst verbinden en dan loslaten. Hoe geef je bewoners zelf verantwoordelijkheid en laat je als overheid los. Hoe stimuleer je talent en bied je vervolgens de ruimte? Tijdens de locatiedagen 2008 zal dit thema op allerlei manieren en momenten aan bod komen. In inleidingen, tijdens excursies en workshops.

Tijdens de LPB-dagen geven vooraanstaande sprekers acte de presence:

Evelien Tonkens is hoogleraar Actief Burgerschap aan de universiteit van Amsterdam. Zij is columnist voor de Volkskrant en redacteur van TSS, tijdschrift voor sociale vraagstukken. Tijdens de eerste dag van het LPB-congres geeft zij de lezing 'Actief burgerschap en activerende organisaties'.

Adjiedj Bakas is een veelgeprezen inspirerende en humoristische trendwatcher. 'New towns in 2030' is de titel van zijn lezing tijdens de LPB-dagen.

Pieter Winsemius is bedrijfskundige, publicist en voormalig minister van VROM. Hij zal hij samen met Jeroen Singelenberg de lezing 'Burger baas in eigen buurt' geven en het 'Manifest Vertrouwen in de buurt' toelichten.

Mirko Noordegraaf is als hoogleraar betrokken aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. Zijn lezing is: 'In het land der blinden is eenoog koning" of de kracht van de wijkmanager'.

Twee prachtwijven, alias Jet van Boxtel en Ottolien Boeschoten, zullen de meeste mensen kennen als De Nachtzusters. Tijdens het congres zullen zij op hun eigen wijze commentaar geven op de congresonderwerpen.

Namens gemeente Lelystad spreken de wethouders Willem de Jager en Jenneken Nuijt en directeur strategie en ontwikkeling Peter Klooster. Dagvoorzitter is Eduard Ehrhardt, hoofd Communicatie van gemeente Lelystad.

Wijkposten gesloten

Ook de wijkconsulenten van de wijkposten in Lelystad zijn bij dit congres aanwezig. Daardoor zijn de wijkposten op 27 en 28 november gesloten. Voor dringende meldingen die niet kunnen wachten kan contact worden opgenomen met de publieksbalie van het Stadhuis, 0320- 278911.

Meer informatie via www.lpb-lelystad.nl

---