Gemeente Emmen

Oranje wacht dubbele confrontatie met stug Litouwen

20 november 2008

De Nederlandse handbalheren hebben in de eerste twee duels in de EK-kwalificatiereeks een kleine slag geslagen, maar tegen Litouwen moet de ploeg van bondscoach Harrie Weerman in een dubbele confrontatie vol aan de bak om de kansen op deelname aan het EK in Oostenrijk in 2010 levend te houden. Als Oranje de wedstrijden tegen de stugge Litouwers goed doorkomt, komt deelname aan het EK 2010 weer een stap dichterbij. De beste twee landen plaatsen zich voor het EK 2012.

Het Nederlands team startte in oktober goed aan de EK-kwalificatiereeks door knap te winnen van het sterke Oekraïne en door enkele dagen later ook het zwakkere Cyprus te verslaan. Door die overwinningen is Oranje koploper in de groep waar naast Litouwen ook nog topfavoriet Spanje zit. Bondscoach Weerman was na die zeges niet alleen tevreden over het resultaat, maar ook over het spel van zijn ploeg in beide duels. Dat we gingen winnen van Cyprus, was niet zo moeilijk. Belangrijk was vooral de manier waarop we dat hebben gedaan. Met dezelfde gedrevenheid, motivatie en discipline als tegen Oekraïne. Je hoort mensen er nu over praten, dat is heel leuk. Het leeft.

Tegen Litouwen hoopt Nederland het zelfvertrouwen nog verder op te krikken. De eerste stap is gezet, maar we hebben nog niets. Normaal gesproken is Litouwen een land dat gelijkwaardig is aan ons. Maar onze groep is duidelijk gegroeid. De spelers doen het goed in grote buitenlandse competities en bovendien is dit een hechte groep geworden. Je merkt aan alles dat deze spelers iets willen neerzetten. We willen Nederland weer op de kaart zetten.

Oranje speelt op 27 november eerst de lastige uitwedstrijd in Litouwen. Op zondag 30 november is de return in sporthal Angelso in Emmen na het WK-kwalificatieduel van de oranjedames tegen Litouwen. De wedstrijd begint om 17.30 uur.

Kijk voor meer informatie over de kaartverkoop en de laatste informatie over het evenement op de website van het Nederlands Handbal Verbond.