Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

PERSBERICHT

Dwingeloo, 21 november 2008

ASTRON in de ban van Hannys Voorwerp

Amateur astronoom, beroemd om bizarre ontdekking, bezoekt ASTRON

ASTRON verwelkomt donderdag 27 november een beroemde amateur astronoom: Hanny van Arkel. In 2007 heeft deze lerares uit Heerlen een bizarre ontdekking gedaan in het heelal. Bij toeval ontdekte ze een onregelmatig gevormde nevel op de website van Galaxy Zoo, een project dat vrijwilligers uitnodigt sterrenstelsels te classificeren. Hoe het object precies is ontstaan, is tot nu toe zelfs een raadsel voor professionele astronomen. De nevel, die 700 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd is, is nu naar haar vernoemd: Hannys Voorwerp. De ontdekking maakte Hanny van Arkel in één klap wereldberoemd.

WSRT waarnemingen werpen nieuw licht op "Hanny's Voorwerp"

Op 27 november vertelt Hanny van Arkel tijdens haar bezoek aan ASTRON over het Galaxy Zoo project en haar beroemde ontdekking. Ook ASTRON heeft onderzoek gedaan naar de mysterieuze nevel, en zal resultaten laten zien die een nieuw licht op het verschijnsel werpen. Professor Michael Garrett, algemeen directeur van ASTRON, en dr. Gyula Józsa, wetenschapper bij de radiosterrenwacht van ASTRON, laten op 27 november nieuwe resultaten zien die met de Westerbork telescoop zijn gemaakt. Deze resultaten zullen de ware aard van Hannys Voorwerp onthullen.

Amateur astronomen spelen een steeds belangrijker rol binnen de astronomie. De samenwerking tussen astronomen en amateurs is één van de interessante facetten van de astronomie, waarmee het zich onderscheidt van andere wetenschappen. De ontdekking van Hanny van Arkel laat ook zien hoe amateurwetenschap is gegroeid in de internetwereld. Met internet worden projecten als Galaxy Zoo en SETI@home, de Search for Extraterrestrial Intelligence, waar onder andere ASTRON aan deelneemt, mogelijk gemaakt. De rol van de amateur astronoom is nu dan ook belangrijker dan ooit.

Omschrijving foto: De radio straling (witte lijnen), zoals gemeten met de WSRT, verraadt dat er een nauwe bundel hoogenergetische deeltjes uit het centrum van het sterrenstelsel IC 2974 stroomt, precies in de richting van Hanny's Voorwerp (groen). De metingen laten ook zien dat er een enorme wolk van neutraal waterstofgas (oranje), van meer dan een miljard keer zowaar als de zon, zich in de buurt van IC 2497 en van Hanny's Voorwerp bevindt. De aanwezigheid van dit gas is waarschijnlijk het gevolg van een botsing,die meerdere honderd miljoen jaar geleden heeft plaatsgevonden tussen IC 2974 en een ander sterrenstelsel. De waarneemgegevens laten ook zien (bovenaan rechts), dat dichte gas- en stofwolken een deel van de radio-emissie die uit het centrum van IC 2974 komt absorbeert. De detectie van een zwakke, maar compacte radiobron in het centrum van IC 2497 is een aanwijzing voor het bestaan van een superzwaar zwart gat in IC 2974. Deze compacte radiobron is gedetecteerd met behulp van recente e-VLBI metingen, waaraan ook de WSRT deelgenomen heeft.

De conclusie die getrokken kan worden op grond van de nieuwe metingen is dat het superzware zwarte gat in IC 2497 een krachtige stroom, zeer energierijke deeltjes de ruimte instoot. Deze stroom deeltjes baant zich een weg door de gas- en stofwolken van IC 2497, hierdoor ruimte makend voor de zeer intense optische en ultraviolette straling van het zwarte gat. Deze straling kan op deze manier een deel van de grote waterstofwolk, die zich net buiten IC 2497 bevindt, belichten waardoor dat stuk van de waterstof wolk heel heet wordt, het gas geïoniseerd raakt en licht gaat uitstralen en zichtbaar wordt als Hanny's Voorwerp.

Hanny van Arkel
Copyright: Edd Edmondson