Gemeente Lingewaard


Stadsregiogemeenten als fakkeldragers

Op 27 november ondertekenen elf gemeenten binnen de Stadsregio Arnhem Nijmegen een intentieverklaring, waarmee zij aangeven zich krachtig in te zetten voor de overgang naar schone en duurzame brandstoffen. De stadsregiogemeenten willen hiermee de luchtkwaliteit en het klimaat- en energievraagstuk aanpakken en komen tot een duurzame economische groei.

Voorbeeldfunctie
De gemeenten die de verklaring ondertekenen zijn Arnhem, Beuningen, Duiven, Lingewaard, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Overbetuwe, Rheden, Westervoort en Wijchen en Zevenaar. Zij spreken de intentie uit om met hun eigen wagenpark de overstap te maken naar duurzame brandstoffen. Daarmee vervullen zij een voorbeeldfunctie; bovendien zullen zij andere wagenparkeigenaren en weggebruikers in hun gemeente stimuleren hetzelfde te doen.

Transitie naar rijden op waterstof
De intentieverklaring "Rijden op schone en duurzame brandstoffen" past in het Eureka-programma Hydra, waarin de stadsregiogemeenten samen met kennisinstituten en bedrijfsleven samenwerken aan verbetering van de luchtkwaliteit en het aanpakken van het klimaat- en energievraagstuk, voorwaarden voor een duurzame economische groei in de stadsregio.

Uiteindelijk overstappen op rijden op waterstof is de ambitie van Hydra. Dit kan niet in één keer, omdat de techniek en de infrastructuur nog niet zover zijn. De transitie verloopt via vaak parallel lopende stappen van rijden op aardgas, biogas, elektriciteit, naar rijden op waterstof.