Zeehos, een open instelling

25/11/2008 16:10

KuiperCompagnons

Doorbreken van het isolement. Beëindiging van een jarenlange achterstandsituatie. Maakbaar én haalbaar. Intensivering van de beleving van het duinen. Opheffing van de terreingrenzen. Kleinschalige nieuwe impulsen. Dat zijn thema's op basis waarvan het Rotterdamse bureau KuiperCompagnons in opdracht van het Raamwerk een stedenbouwkundig plan heeft gemaakt voor het Zeehos-terrein in Katwijk aan Zee. In aansluiting daarop is de architectuur uitgewerkt voor 89 zorgwoningen en 61 marktwoningen die zich ingetogen voegen in het duinlandschap.

Het vroegere Zeehos was een klassiek, gesloten instituut, weliswaar fraai maar geïsoleerd gelegen in de duinen. Met de realisering van het stedenbouwkundig plan en de nieuwe bebouwing is daaraan een einde gekomen. Op het bestaande terrein zijn in een kleinschalige buurt verschillende gebouwen en paviljoens tot stand gekomen, deels voor de merendeels zwaar en meervoudig gehandicapte bewoners en deels voor marktwoningen.

Zo gewoon mogelijk wonen voor de bewoners van de instelling, was het devies van "het Raamwerk", waarmee de aanzet was gemaakt om aan een straat, plein of los in de duinen een landschappelijk hoogwaardig plan te ontwikkelen met alle functies van een gewone buurt voorkomen. Naast woningen zijn ook dagbestedingsruimten en in de toekomst winkels, een restaurant, een café, een gezondheidscentrum, parkeergarage en sportvoorzieningen opgenomen. Elke bewoner heeft zijn eigen aangepaste, maar zelfstandige woning. Met of zonder beperking, het Zeehos is van een geïsoleerd instellingsterrein veranderd in een aantrekkelijk woongebied voor iedereen.

Op donderdag 27 november a.s. zal de eerste fase van het "Rijnlandse Zeehos" geopend worden door Prinses Margriet.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.kuiper.nl