Achterban Astma Fonds steekt hart onder riem bij rookvrij café Breda

26/11/2008 10:37

Astmafonds

Het Astma Fonds is blij met de strenge handhaving van het rookverbod in de horeca, die minister Ab Klink (VWS) voorstaat. Zieke én gezonde longen hebben baat bij rookvrije horeca. Dankzij het verbod kunnen één miljoen longpatiënten nu genieten van een bezoek aan het café. Op donderdag 27 november onderstreept het Astma Fonds het belang van het rookverbod voor de gezondheid van mensen, met een actie bij het rookvrije café Corenmaet in Breda.

Sinds het rookverbod in de horeca van kracht werd op 1 juli, zijn er in enkele steden kleinere café's die dat verbod negeren. Daar staan de asbakken toch op tafel. Minister Klink zal strenger handhaven en 'lik op stuk' beleid toepassen bij overtredingen. Het Astma Fonds is blij dat de overheid die verantwoordelijkheid neemt. Zo ontstaat een gezonde omgeving, die we in het openbaar vervoer, op de werkplek en in openbare gebouwen al lang gewend zijn.

Een rookvrije horeca komt de gezondheid van mensen ten goede. Mensen met gezonde longen lopen minder risico. De kans op longziekten neemt af, als de horeca rookvrij blijven. En mensen met zieke longen worden nu in de horeca niet nog zieker. Dankzij het rookverbod kunnen mensen met een longziekte weer ongehinderd genieten met een bezoek aan de horeca. Zo vormen zij een nieuwe klantenkring voor de horeca. Nederland telt ongeveer één miljoen mensen met een chronische longziekte als astma of COPD.

Actie in Breda

Op donderdag 27 november om 17.00 uur vult een groep longpatiënten café Corenmaet, één van de horecabedrijven in Breda die het rookverbod respecteren. Directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds overhandigt aan de eigenaar van café Corenmaet het bord 'rookvrij = gastvrij' voor aan de muur en hij geeft een rondje.

Met deze actie wil het Astma Fonds de café's die het rookverbod respecteren een steuntje in de rug geven en wijzen op het belang van het rookverbod voor de gezondheid van mensen. Café Corenmaet is aangesloten bij de Actiegroep Breda Rookvrij, waarin ruim 30 rookvrije horeca-ondernemingen pleiten voor 'eerlijk ondernemen'.

Naast het Astma Fonds gaan ook KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting bij rookvrije horeca langs, met een bloemetje.





http://www.astmafonds.nl