NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Bouwplicht t.o.v. gemeenten

Vooburg, 26 november 2008 - Vorige week hebben wij onze leden geïnformeerd over onze brandbrief aan het kabinet, waarin we aangedrongen hebben op snelle maatregelen om een instorting van de woningmarkt te voorkomen. De situatie verslechtert momenteel zo snel, dat - als adequate maatregelen uitblijven - de komende jaren serieus rekening moet worden gehouden met een halvering van de woningproductie.
Sinds het echte uitbreken van de kredietcrisis in oktober j.l. ligt de verkoop van nieuwe huizen in heel Nederland 70% onder het niveau van twee jaar eerder. Op veel plekken in ons land is de verkoop van nieuwe huizen zelfs volledig stilgevallen.

Intussen horen wij van onze leden dat veel gemeenten zich helaas onvoldoende bewust zijn van de ernst van de huidige situatie. Er zijn zelfs gemeenten die ondernemers in gebreke stellen als zij zich niet aan de bouwplicht houden en niet op tijd starten met de bouw van een woningbouwplan. Ook komt het voor, dat gemeenten dreigen met een zwarte lijst van bedrijven die afhaken.