Openbaar Ministerie


* >Eis 26 jaar en 8 maanden voor neerschieten rechercheur

Eis 26 jaar en 8 maanden voor neerschieten rechercheur

26 november 2008 - Arrondissementsparket Zutphen

Vandaag is door het Openbaar Ministerie in Zutphen een gevangenisstraf geëist van 26 jaar en 8 maanden tegen de man die wordt verdacht van het neerschieten van een rechercheur in juli vorig jaar in Apeldoorn. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Aan de 58-jarige man is poging moord, diefstal met geweld en het bezit van een vuurwapen en munitie ten laste gelegd. Vandaag moest de verdachte zich voor de rechtbank verantwoorden. De officier vindt een gevangenisstraf van 26 jaar en 8 maanden op zijn plaats, om de maatschappij maximaal te beschermen tegen deze verdachte. De terugkeer van deze verdachte in de maatschappij moet zo lang mogelijk worden uitgesteld.

De man wordt verdacht van het neerschieten van een rechercheur in winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn op 23 juli 2007. De officier van justitie sprak over een moord die niet gelukt is. De rechercheur raakte zwaar gewond en heeft tot op heden dagelijks last van de psychische en lichamelijke gevolgen van de moordaanslag. Hij wordt nog behandeld in een revalidatiecentrum en werkt op therapeutische basis bij de recherche.

Tevens wordt de man verdacht van een gewapende overval op een elektronicazaak in Zwolle op 28 juli 2007. Bij zijn aanhouding en bij een zoeking werden vuurwapens en munitie aangetroffen.

De rechtbank zal over twee weken haar vonnis bekend maken.