Voedsel en Waren Autoriteit

Strafrecht aanvullend ingezet bij handhaving rookverbod horeca

27 november 2008 - nieuwsbericht

Naast het huidige regime van bestuurlijke boetes in de Tabakswet zal de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in het kader van de handhaving van het rookverbod in de horeca gebruik gaan maken van de Wet op de Economische Delicten. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM). Medio november is daarover tussen minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Hirsch Ballin van Justitie contact geweest. Afgelopen periode is er overleg geweest tussen de VWA en het OM om te bezien in hoeverre en op welke wijze het strafrecht aanvullend kan worden ingezet bij de handhaving van het rookverbod in de horeca.

Afgesproken is dat controleurs van de VWA in ieder geval proces-verbaal zullen opmaken in die gevallen waarin horecaondernemers reeds tweemaal of vaker een bestuurlijke boete is aangezegd. Nadat de processen-verbaal zijn beoordeeld zullen de zaken zo spoedig mogelijk voor de economische politierechter worden gebracht. De officier van justitie kan volgens de wet een boete eisen van maximaal ¤ 18.500, al dan niet in combinatie met een voorwaardelijke stillegging. De strafeis hangt af van de aard en omstandigheden waaronder de overtreding is geconstateerd.

Deze aanpak gaat met ingang van direct in. Het OM en de VWA hebben voor deze aanpak gekozen omdat er sinds enige tijd binnen de horeca sprake lijkt van een gecoördineerde actie om het rookverbod te overtreden. De beide handhavingsinstanties willen met deze inzet het signaal afgeven dat niet getolereerd kan worden dat de recente wetgeving omtrent het rookverbod in de horeca systematisch wordt overtreden. Vanzelfsprekend is het eindoordeel in individuele zaken aan de rechter.

De VWA zal de capaciteit voor het toezicht op de naleving van de rookvrije horeca de komende tijd nog verder uitbreiden.