Autodealers positief over toetreding private equity bedrijven

27/11/2008 10:18

Ernst & Young

Rotterdam, 27 november 2008- Het vertrouwen van automotive retailers in private equity (PE) partijen is ondanks de huidige financiële crisis hoog. 40% van de automotive retailers geeft aan de toetreding van private equity partijen binnen de automotive retail als positief te bestempelen. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. Daarnaast geeft 30% van de ondervraagden aan open te staan voor een participatie of overname door een PE partij. "Het is opvallend dat automotive retailers in het huidige tijdsgewricht dergelijke verwachtingen hebben van private equity investeerders, aldus Cees Rustenhoven van Ernst & Young.

Uit de rondgang blijkt verder dat een meerderheid van de automotive retailers verwacht dat PE investeerders de autoretailsector de komende jaren zullen herstructureren. Volgens Rustenhoven is daar ook alle aanleiding toe: "De Nederlandse distributiestructuur behoort tot de minder efficiënte in Europa. Per vestiging worden er in Nederland slechts 175 nieuwe auto's per jaar verkocht, terwijl dit getal in bijvoorbeeld Groot-Brittannië op 475 ligt. Private equity bedrijven zullen niet aarzelen om minder renderende vestigingen te sluiten. Een maatstaaf die hierbij kan worden gehanteerd is dat een goed georganiseerde dealergroep in de toekomst per vestiging minimaal 350 nieuwe auto's zal moeten verkopen", aldus Rustenhoven.

De toenemende aandacht van PE investeerders in de Nederlandse automotive markt blijkt uit een aantal spraakmakende deals die de afgelopen jaren binnen de branche hebben plaatsgevonden. Zo heeft het Nederlandse H2 equity partners in juni van dit jaar een groot belang genomen in de Pouw Automotive Groep, heeft MVC Capital reeds in 2007 negen Ford Dealerbedrijven, met vestigingen in een aantal grote Europese steden (waaronder Amsterdam, Brussel en Wenen) overgenomen van de fabrikant en heeft NPM Capital in 2006 een meerderheidsbelang genomen in Care Beheer BV (het bedrijf achter ca 60 schadeherstelbedrijven in Nederland en België). Dit zelfde NPM Capital had als private equity investeerder overigens al in 1999 het belang van de Nederlandse automotive markt onderkent door een fors belang te nemen in Stern Groep N.V.





http://www.ey.nl