Politie Haaglanden

Persberichten 27 november

Haaglanden, 27-11-2008

Diensthond pakt amokmaker

Den Haag De politie kreeg woensdag 26 november aan het eind van de middag een melding van een man die was bedreigd in een woning aan de Woonstede. Toen de agenten bij de woning kwamen, troffen zij de bewuste man aan. Hij verklaarde dat de degene die hem bedreigd had verderop zou wonen. De agenten gingen bij de bewuste man, een 49-jarige Hagenaar, aan de bel. Het bleek dat de man zwaar onder invloed van verdovende middelen was. Verder was hij niet voor rede vatbaar. Terwijl de agenten met hem probeerden te praten, slikte hij een aantal bolletjes heroine door. Hij werd steeds agressiever en op een gegeven moment bedreigde hij de aanwezige politieagenten met een mes en een fles. Voor hun veiligheid verlieten de agenten de woning en vroegen om versterking. De Hagenaar was inmiddels naar het balkon van zijn woning gelopen en begon het toegestroomde publiek en de agenten met flessen te bekogelen. Door politiehond Hira in te zetten, kon de Hagenaar worden overmeesterd. Hij werd bij zijn aanhouding in zijn been gebeten en moest voor behandeling naar het Leyenburg Ziekenhuis. De man werd in het ziekenhuis aangehouden en hij werd omstreeks 22.00 uur overgebracht naar het politiebureau.

Heterdaad

Den Haag Een getuige zag woensdagmiddag 26 november hoe twee mannen in de Arnhemsestraat een tas wegnamen uit een geparkeerde auto, vervolgens in een andere auto stapten en wegreden richting Badhuisweg. De getuige gaf het signalement van de verdachten en het kenteken van de auto waarin ze reden aan de politie door. Op de Koningskade zagen surveillerende agenten de bewuste auto rijden en hielden deze staande. In de auto zaten drie Hagenaars van 20 en 21 jaar oud. Een van de mannen had verschillende snijwonden en bebloede handen. Een ander had een mes bij zich. De mannen werden aangehouden en hun werd auto doorzocht. In de auto werd een tas met daarin bijna tien kilo henneptoppen aangetroffen en een kleine gereedschapskoffer. De drie verdachten zijn in verzekering gesteld.

Op gestolen fiets

Den Haag Doordat de fiets waarop een 17-jarige Hagenaar reed geen slot had, ontstond bij de politie het vermoeden dat de fiets gestolen was. Een surveillerende agent zag de 17-jarige Hagenaar woensdagmiddag 26 november op de Pachtersdreef fietsen. Omdat de agent het niet vertrouwde, besloot hij de jongen te controleren. De jongen kon niet aantonen dat de fiets van hem was, dus werd hij aangehouden als verdachte van een diefstal. Aan het bureau bleek dat de fiets inderdaad gestolen was en dat er via internet aangifte was gedaan. De verdachte werd na verhoor in vrijheid gesteld.

Bestelauto contra bromfiets

Den Haag Een 17-jarige jongen uit Rijswijk is woensdag 26 november aan het eind van de middag gewond geraakt toen hij in de Jan van Beersstraat werd aangereden door een bestelbus. De jongen reed op een bromfiets toen hij op de kruising met de De Genestetlaan werd aangereden door een bestelbus. De bus werd bestuurd door een 20-jarige Hagenaar. Door de aanrijding liep de jongen vermoedelijk een gebroken pols op. Hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Politie zoekt getuigen straatroof

Den Haag/Ypenburg-Leidschenveen Politie Haaglanden is op zoek naar getuigen van een straatroof op het Bitterzoetpad. Vrijdag 21 november 2008 om 17:45 uur liep een vrouw over het fietspad van het Bitterzoetpad. Dit pad loopt vanaf de Brasserhoutweg richting Weidevogellaan. Voor de brug, ter hoogte van de Rijswijkse Landingsbaan, hoorde de vrouw een scooter. Omdat het hard waaide liep de vrouw met haar fiets aan de hand. Toen zij omkeek zag zij dat er twee jongens op de scooter aan kwamen rijden. Nog voor zij het in de gaten had, pakte de bijrijder van de scooter de schooltas van de vrouw die op de bagagedrager stond. De scooter met de twee jongens is vervolgens weggereden in de richting van de Weidevogellaan (richting het politiebureau). Heeft u de straatroof gezien of kent u de daders? Belt u dan met de politie van Ypenburg-Leidschenveen via 0900-8844. Liever anoniem? Bel met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Plakkers op de snelweg

Den Haag Politieagenten zagen donderdagochtend 27 november kort na middernacht twee mannen (18 en 24 jaar) op de vluchtstrook van Rijksweg A13 staan. Het duo stond bij enkele pilaren van een viaduct en plakte illegaal posters. Het duo kreeg een proces-verbaal en moest hun spullen inleveren.

Politie ontmantelt hennepkwekerij

Den Haag Politieagenten ontmantelden woensdag 27 november om 20.45 uur in een woning aan de Anslostraat een hennepkwekerij. In twee kamers hadden de bewoners een hennepkwekerij ingericht en de woonkamer in tweeën gespitst om zo toch nog enige woonruimte te behouden. De agenten namen de hennep (15 planten) in beslag. De politie hield de 51-jarige bewoner aan. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Beschonken door rood

Den Haag Een 35-jarige Amsterdammer werd donderdag 27 november betrapt op rijden onder invloed nadat hij door het rode verkeerslicht was gereden. Surveillerende agenten zagen hem omstreeks 04.00 uur het rode licht negeren op de kruising van de Loosduinseweg en de Beeklaan. Toen zij de man lieten stoppen om hem te bekeuren, roken zij een sterke alcohollucht. De man moest een blaastest doen en werd hierop aangehouden. Op het politiebureau blies hij 620 ugl. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Vechtersbazen op de bon

Den Haag Twee Hagenaars van 34 en 35 jaar werden donderdag 27 november aangehouden nadat ze met elkaar op de vuist waren gegaan. De politie kreeg omstreeks 03.00 uur de melding van een vechtpartij op de Kurhausweg. Ter plaatse zagen zij de 35-jarige klappen uitdelen aan zijn opponent, waarop zij hem aanhielden. Omdat al snel bleek dat ook de 34-jarige de nodige klappen had uitgedeeld, werd ook hij aangehouden. Beide mannen klaagden over pijntjes hier en daar en werden door een politiearts onderzocht. De kemphanen mochten, beiden met een bekeuring op zak, later in de nacht weer naar huis.

Fietsverlichtingscontrole

Den Haag Agenten controleerden op woensdag 26 november tussen 21.00 en 22.00 uur op het Stationsplein van 83 fietsers de fietsverlichting. Vijf van hen kregen een bekeuring, omdat hun verlichting niet in orde was. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Voorwaarde is dat de losse lampjes op het bovenlichaam worden gedragen en duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.

Zes verdachten van inbraak aangehouden

Den Haag Zes verdachten zijn op dinsdag 26 november rond 18.30 uur aangehouden. De politie vermoedde dat zij een kluis vervoerden in een auto die afkomstig was van een inbraak. De bestuurder kreeg een stopteken waaraan hij voldeed. De zes inzittenden, vijf mannen uit Den Haag in de leeftijd van 21 tot 35 en één 36-jarige Rotterdammer, werden overgebracht naar het politiebureau. Twee verdachten hadden verdovende middelen bij zich en in de auto werd een dolk aangetroffen. De agenten troffen in de auto geen kluis aan. Uit onderzoek bleek dat de kluis stond in een kelderbox van een pand waar de verdachten verbleven. De politie stelt nader onderzoek in naar de verdachten.

Bejaarde vrouw (90) slachtoffer babbeltruc

Den Haag/Loosduinen Twee vrouwen dupeerden dinsdag 25 november om 09.30 uur een negentigjarige bewoonster van de Groen van Prinstererlaan. De vrouw kwam met haar rollator thuis en twee vrouwen spraken de vrouw aan en liepen met haar mee. Zij verklaarden dat zij van de thuiszorg waren en een gesprekje met haar wilde voeren. Niets vermoedend liet de bejaarde vrouw de twee vrouwen in haar woning. Na circa 30 minuten vertrok het stel. De oude dame kreeg korte tijd later een telefoontje van de Postbank. De telefoniste verklaarde dat men haar pas had gevonden en nu haar pincode nodig had om de pas te kunnen blokkeren. Nietsvermoedend gaf de vrouw haar pincode af. Het was voor de twee vrouwen betrekkelijk eenvoudig om een groot geldbedrag van haar rekening af te halen. De politie stelt een onderzoek in.Politie Haaglanden waarschuwt voor deze vorm van criminaliteit. De daders, voornamelijk vrouwen, die zich schuldig maken aan babbeltrucs, werken heel vaak in een groepje van twee of drie en benaderen hun slachtoffers met een smoesje.Gevalletje autopech gecombineerd met een heulpverzoek, Mevrouw ik heb pech aan mijn auto, mag ik even bij u de ANWB bellen? Of zoals in dit geval als medewerkers van een thuiszorginstelling.

Andere gebruikten methodes zijn:


- Ik kom naast u wonen. Ik wil graag de indeling van de woning bekijken


- Ik ben hier pas komen wonen en ik wil even naar uw geiser kijken


- Er is bij u een lekkage in de gootsteen


- Heeft u een pen en papier om even een briefje te schrijven voor de buren die niet thuis zijn?


- Zal ik de boodschappentas voor u dragen en zal ik de deur voor u openmaken?


- Er is een feestje, mag ik komen luisteren of het erg gehorig is?

Eenmaal in de woning wordt het slachtoffer afgeleid door een van de daders, terwijl een mededader de woning ongezien binnen gaat. Hij of zij doorzoekt de woning en steelt daaruit geld of goederen. Daarna verlaten de daders weer snel de woning.

Veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen. Toch loopt iedereen de kans jong en oud om het slachtoffer te worden van een babbeltruc. Slachtoffers doen lang niet altijd aangifte bij de politie omdat zij zich schamen om er voor uit te komen dat zij toch het slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als men wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten.

Vraag legitimatiebewijs

Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht. Bel altijd de politie bij onraad, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Op deze manier kan men voorkomen slachtoffer te worden van een babbeltruc.

Pincode

Geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Wij hebben uw pincode niet nodig. Geen enkele officiële instanties zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u.

Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie. U helpt daar ook u medeburgers mee. Bij twijfel kunt u altijd bellen met Bureau Scheveningen via 0900-8844.

Film op Youtube

Op de internetsitewww.youtube.com/haaglandenpolitietvis een preventiefilmpje te zien.

Fiets preventieactie Politie Rijswijk groot succes

Rijswijk Politie Rijswijk organiseerde woensdag 26 november een fietspreventieactie. Ruim 600 fietsen kregen een postcode. Uit analyse is gebleken dat het aantal fietsendiefstallen blijft toenemen. In de
1e acht maanden van 2008 deden 288 personen in Rijswijk aangifte van diefstal van een fiets. In de vergelijkbare periode in 2007 was dat nog 134 keer het geval.

Zeer regelmatig vinden agenten maar ook medewerkers van de gemeente Rijswijk, Toezicht Openbare Ruimte (TOR) een fiets waarvan de eigenaar niet te achterhalen is. Om de kans op terugvinden te vergroten, organiseerde de politie de fietspreventieactie. In de fiets werd de postcode en huisnummer aangebracht. De politie verwacht dat door deze actie de kans vergroot wordt dat de eigenaar van een gevonden fiets makkelijker is terug te vinden.

In de Herenstraat graveerden politieagenten en medewerkers van de gemeente Rijswijk ruim 300 fietsen. Zij kregen daarbij ondersteuning van vier scholieren van het Interconfessioneel Makebljde College (IMC). Later in de middag kregen op het Bogaardplein ruim 300 fietsen eveneens een postcode.

Auto botst op scooter

Delft Een 30-jarige automobiliste uit Ridderkerk botste op woensdag 26 november rond 9.30 uur op een scooterrijder uit Delfgauw die daarbij letsel opliep. De automobiliste kwam uit de richting van het Bolwerk en wilde linksaf slaan om de Weeshuisplaats op te rijden. De 18-jarige jongen op de scooter reed richting het Bolwerk. De automobiliste zag de jongen over het hoofd toen ze linksaf wilde slaan, waardoor een aanrijding niet te vermijden was. De scooterrijder is met letsel vervoerd naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht van dit ongeval.

Hond kwijt

Delft Een 41-jarige Delftenaar liet op woensdagavond 26 november zijn hond achter in een café aan de Van Foreestweg. Een 21-jarige Haagse zou zolang op de viervoeter passen, maar de hond nam de benen. Het baasje van de hond raakte erg emotioneel toen hij erachter kwam dat zijn dier verdwenen was en hij vroeg agenten om te helpen met zoeken. Deze zoektocht leverde niets op en de agenten brachten de man naar huis. De opluchting was groot toen het beest gewoon thuis op zijn baas zat te wachten. Waarschijnlijk is zijn hond door iemand anders gevonden en naar huis gebracht.

Geen rijbewijs en valse naam opgegeven

Zoetermeer Een surveillerende agent controleerde op woensdag 26 november rond 16.50 uur op de Zegwaartseweg een bromfietser, die direct vertelde dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. De agent hield de 34-jarige Zoetermeerder aan. Op het politiebureau bleek dat de verdachte een valse naam had opgegeven. Uiteindelijk is de man overgedragen aan de vreemdelingendienst omdat de man illegaal in Nederland verbleef.