Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Nadere afspraken over handhaving rookverbod horeca

Nadere afspraken over handhaving rookverbod horeca

Nieuwsbericht, 27 november 2008
Asbak bij de ingang van een eetcafe.

De Voedsel- en Warenautoriteit ( VWA) en het Openbaar Ministerie (OM) hebben nadere afspraken gemaakt over het gebruik van de Wet op de Economische Delicten bij de handhaving van het rookverbod in de horeca.

Afgesproken is dat VWA-controleurs in ieder geval proces-verbaal opmaken wanneer horecaondernemers al 2 keer of vaker een bestuurlijke boete is aangezegd. Nadat de processen-verbaal zijn beoordeeld, zullen de zaken zo spoedig mogelijk voor de economische politierechter worden gebracht. `De officier van justitie kan volgens de wet een boete eisen van maximaal EUR 18.500, al dan niet in combinatie met een voorwaardelijke stillegging. De strafeis hangt af van de aard en omstandigheden waaronder de overtreding is geconstateerd', schrijft minister Klink in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze aanpak gaat met ingang van direct in.

Gecoördineerde actie

Het OM en de VWA hebben voor deze aanpak gekozen omdat er binnen de horeca sprake lijkt van een gecoördineerde actie om het rookverbod te overtreden. De beide handhavingsinstanties willen het signaal afgeven dat het niet te tolereren is dat de recente wetgeving inzake het rookverbod systematisch wordt overtreden. Vanzelfsprekend is het eindoordeel in individuele zaken aan de rechter.

Extra controleurs

De VWA zet de komende tijd extra controleurs in voor het toezicht op de naleving van de rookvrije horeca.