RECTIFICATIE persbericht oprichting Long Alliantie Nederland

28/11/2008 13:57

Astmafonds

In het persbericht dat wij gisteren publiceerden over de oprichting van de Long Alliantie Nederland (LAN) staat een fout. Correct is dat de totale uitgaven aan zorg voor astma en COPD ruim 800 miljoen euro bedragen.

Hieronder het herziene persbericht


---

Partijen in zorg en onderzoek richten Long Alliantie Nederland op

'Sector slaat handen ineen voor chronische longziekten'

Twaalf organisaties op het terrein van chronische longaandoeningen hebben samen de Long Alliantie Nederland (LAN) opgericht. De LAN moet een gezamenlijke visie ontwikkelen op preventie en behandeling van chronische longaandoeningen. De LAN wil het aantal mensen met chronische longaandoeningen en het aantal sterfgevallen terugdringen en de kwaliteit van leven bevorderen.

Chronische longaandoeningen komen veel voor. Ruim 500.000 mensen hebben astma en ruim 300.000 mensen lijden aan COPD. COPD is de vijfde doodsoorzaak in Nederland. De totale uitgaven aan zorg voor deze aandoeningen bedragen ruim 800 miljoen euro. De verwachting is dat het aantal mensen met chronische longaandoeningen de komende jaren verder zal toenemen.

De betrokken organisaties vonden het hoog tijd de handen ineen te slaan om er gezamenlijk voor te zorgen dat de preventie en behandeling van chronische longaandoeningen een forse impuls krijgt. Op dit moment ontbreekt op landelijk niveau een eenduidige visie op het gewenste beleid rond astma en COPD. De LAN zal zich hier op richten.

Bovendien zal de LAN werken aan landelijke afspraken en regelingen die professionals nodig hebben om in de praktijk kwalitatief goede zorg te kunnen bieden. Gevraagd en ongevraagd zal de LAN van advies dienen en activiteiten organiseren. Een eerste activiteit van de LAN is het ontwikkelen van een zorgstandaard COPD; hiervoor geldt de huidige voorlopige zorgstandaard als uitgangspunt. Voor overheid, politiek, partners in de zorg, verzekeraars, media en andere organisaties wil de LAN het centrale aanspreekpunt zijn.

De organisaties


- Astma Fonds Longstichting


- Astma Fonds Longpatiëntenvereniging


- Vereniging Nederland Davos


- COPD & Astma Huisartsen Advies Groep


- Nederlandse Vereniging voor Longziekten en Tuberculose


- Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde


- Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie


- Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie


- Afdeling Longverpleegkundigen van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland


- Afdeling Praktijkverpleegkundigen & praktijkondersteuners van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland


- Vereniging van Astmacenta Nederland


- Samenwerkende Artsenlaboratoria en diagnostische centra in Nederland