Gemeente Moerdijk


25-11-2008: Mantelzorg komt in het Wmo-loket

Vanaf 26 november neemt de Stichting HOOM voor vrijwillige thuiszorg en mantelzorg deel aan het Wmo-loket van de gemeente Moerdijk. Op iedere woensdag- en donderdagmorgen zijn mensen van HOOM in het Wmo-loket in het gemeentehuis aanwezig om de vragen van mantelzorgers en vrijwilligers te beantwoorden. Hiermee wordt de toegankelijkheid voor de mantelzorgers en vrijwilligers aanzienlijk verbeterd, en een betere dienstverlening aangeboden.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de ondersteuning van mantelzorg en vrijwillige zorg, onder een aantal voorwaarden, in 2009 door Stichting HOOM te laten uitvoeren. Deze stichting verzorgt al jaren mantelzorgondersteuning voor de regio West-Brabant en dus ook voor de gemeente Moerdijk.

Mantelzorg en vrijwillige zorg vragen veel van de persoon die deze verleent. Een goede conditie en doorzettingsvermogen is daarvoor onontbeerlijk. Daarom is het belangrijk dat de mantelzorger en de vrijwilliger goede ondersteuning bij de uitoefening van deze taak kan krijgen. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning per 1-1-2007 is de gemeente verantwoordelijk voor de financiering van deze ondersteuning.

In West-Brabant hebben de gemeenten gezamenlijk over de invulling van ondersteuning van mantelzorg en vrijwillige zorg overleg gevoerd. Dit heeft ertoe geleid dat de meeste West-Brabantse gemeenten voor het jaar 2009 de producten van informele zorg bij Stichting HOOM betrekken. In de loop van het subsidiejaar zal worden beoordeeld of een vervolgsubsidie ook na 2009 kan worden verstrekt.