Gemeente Moerdijk


25-11-2008: Geen spreekuur meer in de peuterspeelzalen

Het college van Moerdijk volgt het advies van de stuurgroep jeugd
-onderwijs op om per 1 januari 2009 de ondersteuning van deskundigen in de peuterspeelzalen te wijzigen. Spreekuren voor ouders vervallen en ouders krijgen daarvoor in de plaats de mogelijkheid om de deskundigen indirect via de peuterleidster, of rechtstreeks te benaderen, bijvoorbeeld via internet.

Dat is één van de concrete maatregelen die het college voor 2009 neemt na een enquête onder gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar over de vraag naar opvoedingsondersteuning.

In juni zijn alle ouders of verzorgers met kinderen van 0 tot 12 jaar gevraagd een enquête in te vullen, waarin is gevraagd naar opvoedingsvragen en behoeften aan opvoedingsondersteuning. Een kleine duizend personen (bijna 30% van alle ouders en/of verzorgers) heeft de enquête ingevuld, die door de organisatie EDUX was opgesteld.

Uit de enquête blijkt dat de meeste ouders en/of verzorgers op dit moment geen informatie over opvoedingsondersteuning of ondersteuning bij de opvoeding wensen. De helft van de respondenten wenst wellicht in de toekomst wel informatie of ondersteuning. Ouders geven aan dit zelf te kunnen regelen en hierbij gebruik te willen maken van het consultatiebureau, de huisarts en internet.

In de uitwerking van een Centrum voor Jeugd en Gezin in de gemeente Moerdijk kan met deze wensen rekening gehouden worden. Regionaal wordt gewerkt aan de opzet van een virtueel Centrum voor Jeugd en Gezin.

De behoefte aan een spreekuur in de peuterspeelzalen is momenteel gering. De opkomst bij de spreekuren van de orthopedagoog, logopediste en wijkverpleegkundige loopt terug, omdat ouders aangeven geen reden, aanleiding of behoefte te hebben. Daarom is in overleg met de betrokkenen en de stuurgroep jeugd -onderwijs besloten de ondersteuning van de deskundigen in de peuterspeelzalen te wijzigen. De deskundigen gaan verder met het ondersteunen bij observaties en vragen. Ouders kunnen vanaf 1 januari 2009 met hun vragen aan de deskundigen terecht bij de leidsters of rechtstreeks via de emailadressen van de deskundigen.