Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Oud-West opent tweede parkeergarage voor vergunninghouders

27 november 2008

Op 1 december gaat de Furore parkeergarage aan de Eerste Constantijn Huygensstraat 38 open. Zij die in Oud-West een parkeervergunning hebben kunnen in deze garage staan zonder extra te betalen. De toegang is geregeld via kentekenherkenning: voor vergunninghouders gaat de deur open, voor anderen niet.

In totaal heeft de garage 370 plaatsen waarvan 185 voor vergunninghouders uit Oud-West. De rest is voor de nieuwe woningen en het psychiatrisch ziekenhuis Mentrum. Planning is dat vanaf komend voorjaar ook bezoekers van het stadsdeel in de garage kunnen staan.

Oud-West heeft ervoor gekozen om garages te bouwen waar vergunninghouders kunnen staan alsof het plekken op straat zijn. Geen plaatsgarantie, maar ook niet extra betalen. Sinds 2005 functioneert op deze manier de garage onder het Staringplein. Dit is een volledig automatische garage met 60 parkeerplaatsen. De Furore garage die nu open gaat is de tweede garage in Oud-West waar vergunninghouders toegang toe krijgen. De volgende garage voor vergunninghouders wordt gebouwd onder het Cremerplein (200 plekken). De deelraad besloot hiertoe in december 2007 en de aanbesteding loopt nu. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de locatie Singelgracht bij de Overtoom, samen met Stadsdeel Centrum, voor de bouw van een ondergrondse garage met zo'n 500 plekken. Besluitvorming hierover staat gepland voor komend voorjaar.

De garages worden betaald van de parkeerinkomsten die het stadsdeel jaarlijks krijgt. Nu de Furore garage open gaat, komt er op straat meer ruimte voor spelen, fietsenrekken en verkeersveiligheid. Zo wordt begin 2010 een speelstraat aangelegd in de Potgietersstraat, komen er zo'n 350 fietsenrekken bij in de Helmersbuurt en komt er een veilig fietspad in de Bilderdijkstraat.

Werner Toonk, portefeuillehouder: "Deze parkeergarage lost de parkeerproblemen van vergunninghouders in dit deel van Amsterdam op. Mensen kunnen nu 's avonds gewoon een plek vinden plus veilig en droog parkeren, zonder extra te betalen."