Gemeente Pekela


Politie houdt extra brommercontroles

Politie houdt extra brommercontroles met aandacht voor brommeroverlast

Alle brommerrijders opgelet: de politie is woensdag 27 augustus gestart met een reeks extra brommercontroles. Bestuurders en passagiers van brommers worden op alle aspecten van het brommerrijden gecontroleerd. Vooral op het dragen van een helm en het voeren van een kenteken. Tijdens de controleperiode heeft de politie extra aandacht voor plekken waar bewoners vaak klagen over brommeroverlast.

Sinds 2005 zijn er in onze provincie ieder jaar minder bromfietsers die een helm dragen. Daarom vindt de politie controles op het dragen van een helm nog steeds zinvol. Ze kijken vooral of mensen een helm op hebben en hoe. Want een helm is pas veilig als hij goed past, goed op het voorhoofd zit, de kinband dicht zit en er geen speling in de kinband zit.

Voorlichting op school

Om ervoor te zorgen dat brommerrijders de regels goed kennen, krijgen ze tijdens de controles folders met tips hoe ze veilig kunnen brommerrijden. Daarnaast geeft een team van Veilig Verkeer Nederland voorlichting op middelbare scholen, dit najaar in ieder geval op één middelbare school in Leek. De jongeren horen dan bijvoorbeeld waarom ze nooit een beschadigde helm moeten dragen. Die biedt namelijk geen goede bescherming meer. Ook als er na een valpartij geen zichtbare schade is, moet een helm worden vervangen. De schokdemping van een helm neemt namelijk wel af. Met een helm gooien is daarom ook niet verstandig.

Brommeroverlast?

Het geluid van (opgevoerde) brommers kan heel storend zijn voor mensen in de omgeving, vooral als ze op een mooie dag ramen en deuren open hebben staan of in de tuin zitten. In de controleperiode heeft de politie extra aandacht voor die overlast. Heeft u klachten over brommers? Die kunt u melden bij Regiopolitie Groningen via (0900) 8844.

Te downloaden:

* Tips voor veilig brommerrijden.pdf