Milieudienst Rijnmond

Rijk subsidieert CO2-opslag Shell in Barendrecht

27.11.2008 11:10
Persbericht Provincie Zuid-Holland

Minister Cramer van VROM heeft bekend gemaakt dat Shell een van de twee partijen is die in aanmerking komen voor een financiële bijdrage voor de ondergrondse opslag van CO2. Dit betekent dat Shell een subsidie van 30 miljoen euro ontvangt voor het plan om CO2 uit Pernis in een leeg gasveld in Barendrecht op te slaan.

Gedeputeerde Van Heijningen: "Subsidie geen voorschot op definitief besluit"

Met de toekenning van de subsidie gaat het project een nieuwe fase in. "Maar deze subsidie is geen voorschot op de uiteindelijke standpuntbepaling", stelt gedeputeerde Erik van Heijningen van de provincie Zuid-Holland, mede verantwoordelijk voor de milieuvergunning voor de ondergrondse opslag. "Pas als uit onderzoek blijkt dat de veiligheid is gewaarborgd, kunnen verdere stappen worden gezet."

"Minister Cramer weet dat wij onverkort vasthouden aan ons eerdere stellingname: het onderzoek naar de milieu- en veiligheidseffecten is bepalend. De minister heeft hier overigens zelf volledig mee ingestemd. Ook zij hecht aan deze volgorde."

In april 2009 volgt de bestuurlijke beslissing of het project van Shell kan doorgaan. Dan moet onder meer uit het milieueffectrapport (MER) blijken of het project veilig is en de vergunningen kunnen worden verleend. Een onafhankelijke commissie van experts, de commissie m.e.r., beoordeelt het MER. Alleen bij een positief oordeel kunnen kan Shell de benodigde milieuvergunningen krijgen van de provincie Zuid-Holland en het ministerie van Economische Zaken.

Eind oktober heeft minister Cramer in een gesprek met de betrokken bestuurders aangedrongen het proces van onderzoek en vergunningverlening zorgvuldig te doorlopen. De betrokken bestuurders van Barendrecht, Albrandswaard en EZ hebben onder leiding van gedeputeerde van Heijningen afgesproken om een voor de omgeving zorgvuldige en heldere procedure te volgen. Rijk, provincie en gemeenten zorgen er gezamenlijk voor dat alle benodigde informatie over veiligheid en milieu op tafel komt en dat goede communicatie met de bewoners plaatsvindt.

Het Rijk beschouwt ondergrondse opslag van CO2 als een van de oplossingen voor het klimaatprobleem. De CO2 die normaal gesproken de lucht in gaat, wordt opgevangen en ondergronds opgeslagen, zodat het geen schadelijk effect heeft op het klimaat. Bij het project van Shell wordt de CO2 van de raffinaderij in Pernis opgeslagen in 2 lege gasvelden in Barendrecht. De CO2 wordt over 17 kilometer via een pijpleiding naar de velden in Barendrecht getransporteerd.

Voor mee informatie: zie ministerie van VROM, persbericht