Gemeente Alphen aan den Rijn

Wmo-verordening

Vereenvoudiging Wmo-verordening

Versoepeling identificatieplicht en geen verantwoording PGB

Vanaf 2009 hoeven inwoners met een persoonsgeboden budget (PGB) niet langer verantwoording af te leggen over de Hulp bij het Huishouden. Verder komt er een versoepeling van de identificatieplicht door de toets bij het Wmo-loket neer te leggen. Een derde belangrijke wijziging van de verordening is het afschaffen van het eigen aandeel bij een financiële tegemoetkoming voor woon- en vervoersvoorzieningen.

In september 2006 is de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2007 door de raad vastgesteld. Afgesproken was dat de verordening na een jaar geëvalueerd zou worden. Uit deze evaluatie blijkt dat de verordening vanuit klantperspectief niet aangepast hoeft te worden. Maar in de praktijk blijkt de verordening niet duidelijk genoeg voor de medewerkers van het Wmo-loket en Participe, de uitvoeringsorganisatie van de Wmo. Daarom stellen b. en w. de gemeenteraad voor de verordening op een aantal punten toch aan te passen.

PGB
Het college is van mening dat de verantwoording van het PGB voor Hulp bij het Huishouden niet langer nodig is. Volgens wethouder Hub van Wersch (Zorg en Welzijn) kan er vanuit worden gegaan dat door het hanteren van de verordening en de beleidsregels, Participe een juiste indicatie stelt. Als een juiste indicatie is gesteld, is het PGB afgestemd op de behoefte en kan er dus vanuit gegaan worden dat het PGB goed besteed wordt. Het Alphens Platform Gehandicaptenbeleid (APG) en Overlegorgaan Samenwerkende Ouderenbonden (OSO) zijn wel voorstander van het afleggen van verantwoording, omdat zij willen laten zien dat cliënten het gemeenschapsgeld goed besteden. Het college daarentegen vindt het verminderen van administratieve rompslomp voor de PGB-houders zwaarder wegen dan de verantwoording van gemeenschapsgeld. De maatregel draagt bij aan de vereenvoudiging van de regelgeving.

Eigen bijdrage
De regeling voor de eigen bijdrage en het eigen aandeel voor woon- en vervoers-voorzieningen wordt in de nieuwe verordening vereenvoudigd. Voorzieningen die in natura en als PGB verstrekt kunnen worden, kennen in de verordening 2007 een eigen bijdrage. Voorzieningen waarvoor een financiële tegemoetkoming verstrekt wordt, kennen een eigen aandeel. Het verschil tussen een eigen bijdrage en een eigen aandeel is dat de eigen bijdrage achteraf wordt opgelegd en het eigen aandeel van te voren van het bedrag wordt afgetrokken.

De eigen bijdrage voor voorzieningen die zowel in natura en als PGB verstrekt kunnen worden, zoals een tillift, blijft gehandhaafd. Het eigen aandeel voor voorzieningen waar alleen een financiële tegemoetkoming voor wordt verstrekt, zoals de verhuiskostenregeling, wordt geschrapt. Dit is zowel een verbetering voor de cliënten als voor de gemeente. De uitvoering van deze regeling vergt relatief grote ambtelijke inzet die de 'opbrengst' van circa 15.000 per jaar overschrijdt.

Versoepeling identificatieplicht
Op dit moment moet iedere cliënt een geldig legitimatiebewijs tonen. Een rijbewijs wordt niet geaccepteerd, tenzij de cliënt 75 jaar of ouder is. Omdat we geen onderscheid willen maken tussen de verschillende doelgroepen, gaat de gemeente de identificatieplicht vergemakkelijken. Dit betekent dat cliënten zich niet alleen met een geldig paspoort kunnen legitimeren, maar ook met een rijbewijs of zelfs verlopen paspoort. In dat geval gaat de gemeente via het GBA (gemeentelijke basisadministratie) na of de betreffende cliënt de Nederlandse nationaliteit bezit. Pas als dit niet het geval is, moet de cliënt zich kunnen legitimeren met een geldig paspoort.

Vervolg
De nieuwe verordening treedt per 1 januari 2009 in werking na vaststelling door de gemeenteraad. De bijbehorende beleidsregels, verbeterplan en het protocol Hulp bij het Huishouden worden door het college vastgesteld en treden ook per 1 januari 2009 in werking.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn