Politiebond ACP

27 november 2008

Veiligheidsonderzoeken uitgelicht

Door: Esmé Rijs

De ACP vindt het een eerste stap in de goede richting dat de AIVD meer uitleg gaat geven over veiligheidsonderzoeken.
ACP: "goede zaak dat AIVD meer inzicht in veiligheidsonderzoeken gaat geven."

Politiemensen op verschillende functies krijgen te maken met veiligheidsonderzoeken.

Eerder dit jaar ontstond ophef over de veiligheidsonderzoeken die de AIVD uitvoert naar sommige functies bij de politie. Doordat geen openheid van zaken wordt gegeven door de inlichtingendienst, is niet duidelijk op welke gronden een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) wel of niet wordt afgegeven. De ACP pleitte toen voor meer inzicht en openheid in de procedures rond de veiligheidsonderzoeken en kreeg daarin bijval van de korpsbeheerders en korpschefs.

Leidraad persoonlijke gedragingen

De AIVD komt nu binnenkort met een leidraad over het begrip 'persoonlijke gedragingen en omstandigheden', stelt het ministerie van BZK. De leidraad zal nauwkeurig omschrijven wat het begrip 'persoonlijke gedragingen en omstandigheden' inhoudt, zodat zowel werkgevers als potentiële kandidaat-vertrouwensfunctionarissen weten wat de AIVD in dit kader onderzoekt. De potentiële kandidaat weet dan om welke redenen er een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kan worden geweigerd. Werkgevers van vertrouwensfunctionarissen zijn met de leidraad in de hand beter in staat de
kandidaat-vertrouwensfunctionarissen in te lichten over de betekenis en de rechtsgevolgen van het veiligheidsonderzoek.

ACP-leden

De ACP zal de leidraad bestuderen en bezien of er wat ons betreft nog verdere stappen kunnen worden ondernomen als het gaat om inzichtelijkheid in dit soort procedures, zegt vice-voorzitter Wiep van der Pal. "Het is in het belang van onze leden dat er openheid komt over de veiligheidsprocedure, omdat politiemensen op verschillende functies door de hele organisatie met veiligheidsonderzoeken te maken krijgen."

---