Ministerie van Buitenlandse Zaken

Algerije en Nederland willen meer economisch samenwerken

27 nov 2008 | Algerije en Nederland zien mogelijkheden tot grotere samenwerking op het gebied van handel, economie en energie. Dat is de conclusie van een tweedaags werkbezoek van minister van Buitenlandse Zaken Verhagen. Algerije is een van de landen waarmee Nederland in de toekomst een nauwere energierelatie wil aanknopen.

'Nederland kan door de uitstekende infrastructuur en door de grote kennis de poort zijn voor de toevoer van vloeibaar gas naar heel Noordwest-Europa', zo verklaarde minister Verhagen in Algiers. 'Omgekeerd kan Algerije voor Nederlandse investeerders de poort zijn naar Afrika.' Algerije is nu al de belangrijkste handelspartner van Nederland op het continent.

Minister Verhagen voerde intensieve besprekingen met president Bouteflika, met zijn collega van Buitenlandse Zaken Medelci en met minister van Energie Khelil. Algerije toonde zich geĂŻnteresseerd in de Nederlandse expertise op landbouwgebied. Tijdens het bezoek ondertekenden Nederland en Algerije een intentieverklaring voor een verdrag ter voorkoming van dubbele belastingen.

Minister Verhagen ontmoette een aantal Algerijnse mensenrechtenverdedigers en besprak de mensenrechtensituatie met zijn Algerijnse ambtgenoot. Hoewel het respect voor mensenrechten in Algerije sinds de burgeroorlog in de jaren negentig sterk is gegroeid, blijven er onder meer zorgen over de behandeling van gevangenen. Een uitkomst van het gesprek is dat de Nederlandse
mensenrechtenambassadeur het land binnenkort zal bezoeken om verder te spreken over mogelijke verbeteringen.

Zes Nederlandse jonge professionals vergezelden minister Verhagen tijdens het werkbezoek en deelden hun ervaringen over hun ontmoetingen met Algerijnse organisaties en leeftijdgenoten.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Vlag Algerije
Zie ook

* Bekijk het fotoalbum van de reis van de jonge professionals