Gemeente Nieuwegein


* gratis fietsenstalling in het centrum een succes

Gratis fietsenstalling in het centrum een succes

donderdag, 27 november 2008

City Stal, de bewaakte fietsenstalling aan de Ringstede in de binnenstad van Nieuwegein, is sinds 1 maart jongstleden op initiatief van de gemeente gratis. Sindsdien is het gebruik van de fietsenstalling fors toegenomen. De gemeenteraad heeft naar aanleiding hiervan besloten om een tweede gratis bewaakte fietsenstalling te realiseren op Parkeerterrein West. Dit is een tijdelijke voorziening tot in het nieuwe centrum de drie beoogde permanente fietsenstallingen klaar zijn.

Enorme stijging gebruik City Stal
Het gebruik van de City Stal is sinds de fietsenstalling gratis is flink toegenomen. In 2007 werden er in de zomermaanden gemiddeld 1.750 fietsen per maand geparkeerd. In 2008 waren dat gemiddeld 4.900 fietsen per maand. Daarmee is het gebruik meer dan verdubbeld.

Fietsenstallingen in de toekomst
Nu zijn er in de binnenstad 1.200 fietsparkeerplaatsen waarvan ongeveer 200 plekken in de City Stal. De komende jaren realiseert de gemeente in de nieuwe binnenstad ruim 2.000 openbare fietsparkeerplaatsen. Daarvan komen er ongeveer 900 in de openbare ruimte, verspreid over het gehele centrum. De overige circa 1.100 plekken worden in drie gratis, bewaakte stallingen gerealiseerd, waarvan de huidige locatie van City Stal er één is. De twee andere fietsenstallingen zullen in de nieuwe binnenstad komen.

Een hoog serviceniveau
De realisatie van de drie geplande gratis bewaakte fietsenstallingen zal volgens planning tussen begin 2010 en eind 2013 plaatsvinden. In de nieuwe stallingen zal het serviceniveau verbeteren door het toevoegen van extra faciliteiten, bijvoorbeeld het uitvoeren van kleine reparaties aan fietsen, de verhuur van OV fietsen en de aanwezigheid van openbare toiletten.

Raad besluit tot een nieuwe gratis fietsenstalling De gemeenteraad heeft vanwege het toegenomen gebruik van de City Stal en besloten om, vooruitlopend op de nieuwe gratis fietsenstallingen in de toekomstige binnenstad, nu al een tijdelijke extra fietsenstalling in de binnenstad te realiseren. Deze stalling komt op Parkeerterrein West bij de uitgang van Cityplaza en heeft een capaciteit van 300 plaatsen. De fietsenstalling is naar verwachting medio maart klaar.