D66

Meer dynamiek grondrechten

27 november 2008

D66-Eerste Kamerlid Hans Engels staat positief tegenover een beperkte opheffing van het toetsingsverbod. Deze week besprak de Eerste Kamer het initiatiefwetsvoorstel van Femke Halsema (GroenLinks) betreffende constitutionele toetsing door de rechter. Het voorstel van de GroenLinks-fractievoorzitter houdt in dat de rechter een beperkte bevoegdheid krijgt formele wetten aan de Grondwet te toetsen.

Rechtsbescherming

De wet geeft de rechter de mogelijkheid wetten die in strijd zijn met de vrijheidsrechten van burgers buiten beschouwing te laten. Dit betekent dat het huidige grondwettelijke toetsingsverbod (artikel 120) zal moeten worden gewijzigd. Senator Engels: "In internationaal perspectief is er al geen sprake meer van een compleet toetsingsverbod".

Artikel 94 van de Grondwet bepaalt dat de rechter wel wetten mag toetsen aan internationale verdragsbepalingen, voor zover deze directe bindende werking hebben. "Er is een toegenomen maatschappelijke behoefte aan rechtsbescherming. Onze fractie hecht groot belang aan een ruimere rechtsbescherming", stelt Engels.

Kwaliteit democratie

Volgens Halsema kan haar initiatief de Grondwet tot een `levende' wet maken. Engels betwijfelt echter of het voorstel tot een versterking van de Grondwet zal leiden. "Het wetsvoorstel kan meer dynamische grondrechten creëren, maar er is meer voor nodig om de betekenis van de Grondwet te herstellen", aldus de D66-senator. "Waarom gebruikt de initiatiefneemster de kwaliteit van de democratie niet als argument in het debat?"