D66

Geef kennis- en innovatiebeleid daadwerkelijk inhoud

27 november 2008

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil dat het kabinet zich voor langere tijd bindt aan extra financiële middelen voor onderzoek en ontwikkeling. De sociaal-liberaal roept vandaag met een artikel in het Financieele Dagblad zowel regeringsfracties als oppositie op de ambitieuze agenda voor kennis en innovatie werkelijk tanden te geven.

Ontwijkend gedrag

Volgens Van der Ham kenmerkt het huidige innovatiebeleid zich door ontwijkend gedrag. "En juist op dit punt kan Nederland zich dat niet permitteren", meent hij. "De aanwas van wetenschappers blijft in Nederland achter ten opzichte van andere Europese landen. Vooral het percentage vrouwen ligt bij ons erg laag: we bungelen met een schamele 19,5 procent onderaan het lijstje van 27 EU-lidstaten."

Extra middelen

Daarom moet er volgens Van der Ham nu iets gebeuren: "De regering meent dat zij al heel veel aan innovatie doet en wijst nu naar het bedrijfsleven. In de praktijk valt de inzet van dit kabinet echter nogal tegen. D66 wil dat de politiek over een lange periode extra geld vrijmaakt voor onderwijs en onderzoek." Van groot belang is ook dat er een proactief beleid wordt gevoerd om de beste internationale studenten en wetenschappers aan te trekken en er een aantrekkelijk internationaal vestigingsklimaat gecreëerd wordt. "Anders komen we nooit in die top-5 van beste kenniseconomieën in de wereld", aldus de sociaal-liberaal.