Gemeente Bussum

Vernieling aan 100 jarig monument
momument2.JPG

Bij het P.J. Lomanplein staan twee 100 jarige monumenten, namelijk een met art-noveau versierde lantaarnpaal en een barok aandoende bank.

De gemeente wilde het monument voor de kerst laten restaureren. Onlangs zijn bij de smeedijzeren lantaarnpaal de armaturen afgebroken. Hierdoor kan het monument niet voor het einde van het jaar `in ere' worden hersteld.

kado

De rijk versierde lantaarnpaal is op 26 december 1908 geschonken door de Bussumse bevolking aan burgemeester Jonkheer Van Suchtelen van de Haare. De unieke bank had hij 4 jaar daarvoor voor zijn zilveren ambtsjublileum en 70ste verjaardag gekregen.

restaureren
Om de historische lantaarnpaal op te knappen zal er een smid aan te pas moeten komen. Die zal de nieuwe draagconstructie ter plekke moeten gaan maken en in het kunstwerk vast lassen. Tevens zal de smid de armaturen er eerst af moeten halen en als hij de nieuwe draagconstructie klaar heeft, dient alles weer te worden opgebouwd. Daarnaast zijn de "glazen" kappen niet eerder leverbaar dan aan het einde van dit jaar.