Woonbond


27-11-2008

Topsalarissen woningcorporaties moeten aan banden

De Nederlandse Woonbond vindt dat bestuurders van woningcorporaties niet meer moeten verdienen dan de Balkenendenorm van 169.000 euro. Een groeiend aantal corporatiebestuurders strijkt echter aanzienlijk meer op. Daarom pleit de bond voor een wettelijk vastgelegd maximum voor topsalarissen bij corporaties. 'Corporaties blijken zich niks aan te trekken van de maatschappelijke druk om de topinkomens te matigen. Veel corporaties lappen ook de eigen salariscode aan hun laars. Het is daarom de hoogste tijd dat dit in de wet aan banden wordt gelegd, voordat het nog verder uit de bocht vliegt', aldus algemeen directeur Ronald Paping van de Woonbond.

Gisteren debatteerde de Kamer over de topsalarissen in de publieke en semipublieke sector. Een uur voor het debat maakte minister Eberhard van der Laan voor WWI bekend dat in 2007 ongeveer 115 van de 850 topmensen (15% van het totaal) een salaris boven de Balkenendenorm kregen. Een jaar eerder waren dat er nog 100 van de 950 (10%). De Woonbond is geschokt over deze forse toename.

Het kabinet stelt voor om de salarissen van corporatiebestuurders te laten bepalen door een sectorgedragscode. Er tekent zich echter een duidelijke meerderheid in de Tweede Kamer af om de topsalarissen bij corporaties te maximeren op de Balkenendenorm (het ministerssalaris van 169.000 euro; dit wordt straks verhoogd met 30%). Ook de Woonbond vindt een code onvoldoende. De huidige salariscode Izeboud bevat ten eerste een veel te hoog maximum van 251.000 Euro. Bovendien wordt de code door veel corporaties niet nageleefd.

Wie de code overtreden is niet precies bekend, omdat minister Eberhard van der Laan de salarissen niet openbaar wil maken. De Woonbond vindt dat niet van deze tijd. Ronald Paping: 'Het is belachelijk dat corporaties de topsalarissen onder de pet kunnen houden, terwijl zelfs beursgenoteerde ondernemingen een openbaarmakingsplicht hebben. Ik vind het onbegrijpelijk dat de minister daaraan meewerkt.' De Woonbond heeft de salarisgegevens gisteren opgeëist bij de minister met een beroep op de Wet Openbaarheid bestuur.

Pikant detail is dat de corporaties het maximumsalaris van de Code Izeboud met terugwerkende kracht tot 1 januari 2006 hebben verhoogd van 230.000 naar 251.000 Euro. De minister zei daar niets van te weten. Alleen hieruit blijkt al dat de branche niet van plan is enige matiging te betrachten. De Woonbond roept de Kamer daarom op om ervoor te zorgen dat de Balkenendenorm voor corporaties het maximum wordt. Daarnaast moet de minister maatregelen nemen om de reeds vastgestelde te hoge salarissen te verlagen tot onder het maximum.