Allochtone BN-ers spreken zich uit tegen eerwraak

27/11/2008 12:02

MOVISIE

Wat is eer voor jou? En hoe kunnen we geweld uit naam van eer een halt toe roepen? In traditionele eerculturen is geschonden eer een bron van geweld en repressie. Bekende en onbekende Nederlanders steken hun nek uit en spreken zich uit in nieuwe filmpjes op de website www.watiseer.nl. Onder hen De Meiden van Halal, Gülden Ilmaz (AT5), politica Naïma Azough en de jongens van SHIELDS. Watiseer.nl maakt onderdeel uit van Shields, een voorlichtingsproject van MOVISIE waarbij jongens uit eerculturen de discussie aangaan met hun achterban.

"Eer is iets van mannan" - Meiden van Halal

"Heel veel jongeren uit traditionele eer- culturen in Nederland hebben te maken met dwang en geweld uit naam van de eer", zegt Hanneke Felten, adviseur bij MOVISIE. "Denk aan strenge controle vanuit huis, ernstige vrijheidsbeperking of uithuwelijking. Zo leren veel jongens van kleins af aan om hun zusjes streng in de gaten te houden en ze - indien nodig - met geweld onder duim te houden. Zowel voor meisjes als voor jongens is dit vaak geen prettige situatie. Steeds meer jongeren gaan dit zo ervaren. Maar toch blijft het eng om je nek uit te steken. Wat Shields en de BN- ers hier doen is erg dapper."

"De vrouw is de meetlat voor de eer van de familie" - Gülden Ilmaz

Shields is een voorlichtingsgroep voor het onderwijs bestaande uit jonge mannen die zelf uit traditionele 'eer' culturen komen. Shields daagt jongeren uit om na te denken over eer en geweld. Shields spreekt met name jongens aan op hun rol in het stoppen van geweld. De leden van Shields kennen eerculturen van binnenuit en weten hoe jongeren hierdoor soms in de knel komen. De jongens volgden een training van MOVISIE om voorlichtings- en discussiebijeenkomsten te kunnen leiden. Scholen en verenigen kunnen Shields inhuren.

"In de Koran staat nergens dat je je dochters moet straffen vanwege een fout" - Meiden van Halal

Eergerelateerd geweld komt veel voor. Maar hoe vaak precies is onduidelijk. Veel zaken worden immers niet gemeld bij de politie. In 2006 werden in Amsterdam 150 gevallen gemeld (bron: Advies en Onderzoeksgroep Beke en COT Instituut voor veiligheids -en Crisismanagement, 2007).

"Roddelen, elkaars 'oneervolle' gedrag bespreken is de grote boosdoener!"- Evren Kris, Shields

Het project Shields en de website www.watiseer.nl zijn ontwikkeld door MOVISIE, het kenniscentrum voor maatschappelijke ontwikkeling. De website is bedoeld voor allochtone jongeren en legt uit in simpele bewoording wat eer is en hoe hier geweld uit voor kan.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.watiseer.nl