Gemeente Breda

Nieuwe afspraken over verdere ontwikkeling Volans

Klik hier voor vergroting.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Etten-Leur, Breda en Oosterhout.

Op woensdag 26 november ondertekenden Gedeputeerde A. Moons, en de wethouders W.J. Willems (Breda), Y, de Boer (Oosterhout) en A.P.M.A. Schouw (Etten-Leur) in het stadhuis van Breda een samenwerkingsovereenkomst voor het hoogwaardig openbaar vervoer Volans. Deze overeenkomst heeft betrekking op de verdere ontwikkeling van Volans in de komende jaren.

Voorafgaand aan de ondertekening werd de voortgang van het Volans-project gepresenteerd aan de hand van een tussenrapportage. Daaruit blijkt ondermeer dat sinds het moment van invoering van de Volanslijn op het traject Breda - Etten-Leur het aantal reizigers versneld groeit. Ten opzichte van eind 2003 is het aantal reizigers met bijna 20% toegenomen. De reizigersgroei loopt daarmee goed in de pas met de groei die voor aanvang was berekend. Landelijk gezien was er in deze periode nauwelijks sprake van groei.

Het traject Breda - Etten-Leur is grotendeels klaar, met uitzondering van enkele bushaltes die nog niet volledig zijn ingericht. Inmiddels is bij een groot aantal halteplaatsen in Etten-Leur en Breda door toepassing van de Volans-huisstijl duidelijk zichtbaar waar de bussen stoppen. De nieuwe dienstregeling, die op 14 december in de hele Provincie Noord-Brabant in werking treedt, brengt ook voor Volans een aantal structurele verbeteringen. De Volans zal doordeweeks en op zaterdag vaker, vroeger en ook later rijden.

Aan het traject Breda - Oosterhout wordt volop gewerkt. Dit wordt naar verwachting eind 2010 in gebruik genomen. Dat is wat later dan oorspronkelijk de bedoeling was. Door een groot aantal andere werken die in deze omgeving nog moeten plaatsvinden, zoals de aanleg van de tunnelbak op de kruising noordelijke rondweg en Oosterhoutseweg, is de planning aangepast .

Door de verdere samenwerking kan de aanleg van de infrastructuur goed worden bewaakt. Ook maken de partners gezamenlijk plannen voor het plaatsen van panelen met actuele reisinformatie op de Volans-halteplaatsen. De gemeenten en de provincie blijven de reizigersontwikkeling en het gebruik van de buslijn op de voet volgen.

Breda, 26 november 2008