Vlaamse Overheid

dit jaar evalueren

Voortgang Vlaams economisch impulsplan nog dit jaar evalueren

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

donderdag 27 november 2008
Vlaanderen moet zich resoluut inschrijven in de aanpak die de Europese Commissie gisteren voorstelde om de recessie te counteren. Vlaams viceminister-president Frank Vandenbroucke vraagt daarom dat er nog dit jaar een eerste stand van zaken gemaakt wordt van het Vlaamse economisch impulsplan. Hij gaat er ook van uit dat het plan na de Vlaamse verkiezingen versterkt wordt en schuift daarvoor al enkele pistes naar voren.

Gisteren stelde de Europese Commissie een ambitieus plan voor om de dreigende recessie tegen te gaan. De Commissie stelt voor dat de lidstaten een gemiddelde inspanning van 1,2% van hun bruto binnenlands product (bbp) doen. Met het economisch impulsplan dat twee weken geleden op aandringen van Vandenbroucke werd goedgekeurd door de Vlaamse regering levert Vlaanderen al een inspanning van 842 miljoen, of 0,4% van het Vlaams bbp. Als je de extra jobkorting meetelt, gaat het om 0,5%.

In een brief naar aanleiding van de voorstellen van de Europese commissie vraagt Frank Vandenbroucke aan minister-president Peeters en viceminister-president Van Mechelen dat de Vlaamse regering dit jaar nog een eerste evaluatie maakt van het plan. "Dit moet vooruitgaan, er is geen tijd te verliezen" aldus Vandenbroucke. "De kracht van het Vlaamse pakket zal nu afhangen van de mate waarin de "taskforce investeringen" er bijkomend in slaagt om knelpunten in de uitvoering van investeringsprogramma's te elimineren, waar mogelijk projecten te versnellen, en zinvolle prioriteiten voor de toekomst te identificeren." In de brief dringt Vandenbroucke ook aan om op de ministerraad van morgen vrijdag een definitieve beslissing te nemen in verband met de verzekering gewaarborgd wonen.

Na de verkiezingen moet het Vlaams economisch impulsplan verstekt worden, om verder invulling te geven aan de Europese taakstelling. In een tribune in De Tijd schetst Vandenbroucke daarvoor vandaag samen met Vlaams parlementslid Bart Martens een aantal pistes. Deze tribune is als bijlage bij dit bericht gevoegd.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be