Vereniging Nederlandse Gemeenten

Meer dan tachtig gemeenten In actie met burgers!

27.11.2008

Ruim tachtig gemeenten uit heel Nederland zijn op donderdag 27 november gezamenlijk van start gegaan met In actie met burgers! Ongeveer 150 mensen die werkzaam zijn bij gemeenten gaan onder deskundige begeleiding in zogenoemde Lokale proeftuinen burgerparticipatie samen experimenteren en leren. De onderwerpen lopen zeer uiteen, van hoe burgers kunnen meedenken over de Wmo tot het zelf over een wijkbudget kunnen beschikken. In Burgers Zoo werd bekendgemaakt welke twaalf vernieuwende burgerparticipatie experimenten een bijzondere rol krijgen.

Uit de aanmeldingen koos een toetsingscommissie de twaalf meest opvallende projecten en werkwijzen gericht op het dichter bij elkaar brengen van burger en bestuur. Belangrijk criterium hierbij was de mate waarin andere gemeenten van de werkwijze kunnen leren. Deze twaalf krijgen een bijzondere rol en ondersteuning binnen In actie met burgers! Op donderdag 27 november werd op de Startconferentie In actie met burgers! in Burgers Zoo in Arnhem bekendgemaakt dat het gaat om experimenten van de gemeenten Amersfoort, Boskoop, Breda, Dordrecht, Emmen, Haarlemmermeer, Haren, Hellendoorn, Nieuwerkerk aan den IJssel, Oude IJsselstreek, Smallingerland en Valkenswaard.

Een van de uitverkoren projecten is de Wagenwerkplaats in Amersfoort. De Wagenwerkplaats behoort tot het industriële erfgoed dat de gemeente wil behouden. Burgers hebben het initiatief genomen om een visie te ontwikkelen voor het gebied dat in de buurt van het station ligt. Gemeente, bewoners en de NS denken aan een
Publiek-Private-Particuliere Samenwerking voor het vervolg. Uitdaging is hoe de gelijkwaardigheid tussen de partners behouden kan blijven.

Het project dat aangedragen is door de gemeente Smallingerland heeft een heel andere insteek. Deze gemeente probeert een antwoord te vinden op de vraag of een community op internet de woonwijk van overmorgen kan ontwerpen, en wel op een dusdanige manier dat deze ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Via Wijbouweneenwijk.nl kan de hele wereld meedoen met het ontwerpen van een nieuwe woonwijk. Zo zijn er nog tien interessante experimenten die net als de oogst van alle Lokale proeftuinen burgerparticipatie te volgen zijn op www.actieprogrammalokaalbestuur.nl/inactiemetburgers.

In actie met burgers! is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het project wordt uitgevoerd door het Actieprogramma Lokaal Bestuur. Tot en met 1 oktober jl. konden gemeenten uit heel Nederland vernieuwende projecten aandragen voor In actie met burgers!. Uit de 120 gemeentelijke initiatieven die bij het Actieprogramma zijn binnengekomen zijn zeventien Lokale proeftuinen burgerparticipatie samengesteld. Dit zijn groepen van gemeenten die een jaar lang gaan zoeken naar en leren van vernieuwende manieren van samenwerken met burgers. De aanwezigen gingen op 27 november direct aan de slag binnen hun Lokale proeftuin burgerparticipatie. Er zijn onder meer proeftuinen over moeilijk bereikbare doelgroepen, e-participatie en samenwerking met lokale fondsen.

Den Haag, 27 november 2008

Meer informatie

* Overzicht twaalf gemeenten en hun aangemelde projecten en werkwijzen