ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV wil noodfondsen voor zorginstellingen

De Volkskrant van 26 november kopte Noodfonds moet thuiszorg uit de problemen helpen. Volgens PriceWaterhouseCoopers - die jaarlijks de financiële positie van de thuiszorg monitort - is zo'n fonds echt nodig. Er zou een garantiefonds van de overheid nodig zijn ter waarde van 202 miljoen euro. Met deze garantie kunnen de instellingen die in ernstige financiële problemen verkeren, kapitaal aantrekken om hun organisaties geschikt te maken voor marktwerking. Doen ze dat niet, dan zullen tientallen instellingen omvallen en duizenden thuiszorgmedewerkers op straat komen te staan.

ABVAKABO FNV is blij dat PriceWaterhouseCoopers aan de bel trekt over de financiële positie van thuiszorginstellingen. Volgens PWC kunnen noodlijdende instellingen met een dergelijk noodfonds kapitaal aantrekken om op te investeren om hun organisaties geschikt te maken voor marktwerking. ABVAKABO FNV vindt daarentegen dat een noodfonds moet worden ingezet voor overbruggingskrediet voor urgente tekorten.

Niet alleen de thuiszorg kampt met deze problemen. Dit geldt ook voor ziekenhuizen, GGZ-instellingen, instellingen in de gehandicaptenzorg, etc.

De financiële problemen hebben een aantal redenen:
* ingrepen in de AWBZ en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning:
* kosten worden niet meer gefinancierd op basis van bevoorschotting door zorgverzekeraars

* Instellingen moeten nu zelf betalen voor onderhoud gebouwen
* Zorgverzekeraars vergoeden geen zeldzame (dus dure) ingrepen meer
* Door de kredietcrisis kunnen instellingen geen geld lenen of sluiten juist dure leningen af bij banken, waardoor er financiële problemen kunnen ontstaan.

ABVAKABO FNV vindt daarom noodfondsen nodig voor de thuiszorg, maar ook voor andere instellingen binnen de zorg.
27-11-2008, Geestelijke gezondheidszorg, Gehandicaptenzorg, Jeugdzorg, Thuiszorg, Universitair medische centra, Verpleeg- en verzorgingshuizen, VVT (Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg),