Gemeente Binnenmaas

Gesprekken over vitaliteit in de dorpen

In de komende weken worden er in alle dorpen van Binnenmaas gesprekken gevoerd over de vitaliteit van de dorpen. Het eerste gesprek was op dinsdagavond 18 november in Puttershoek.

Voor deze bijeenkomsten is een beperkt aantal actieve inwoners uit het dorp persoonlijk uitgenodigd. Er is gekeken naar wie actief is in het maatschappelijk leven in het dorp, via een vereniging of organisatie, maar ook gewoon op persoonlijke titel. Binnenmaas mag zich rijk rekenen met het feit dat er voor alle dorpen lange namenlijsten zijn ontstaan. Er zijn dus heel veel mensen actief in de dorpen. Om een goed gesprek te kunnen voeren is het prettiger dat de discussiegroepen niet te groot zijn. Daarom is willekeurig een selectie gemaakt. Met deze club mensen gaat de gemeente nu in gesprek over vitaliteit. Later krijgen veel meer inwoners de gelegenheid hun bijdrage te leveren.

Het is de bedoeling om in het eerste kwartaal van 2009 met voorstellen te komen om de vitaliteit in de dorpen van Binnenmaas te behouden. Het college en de raad vinden dat de mening van inwoners en maatschappelijke partners hierbij als uitgangspunt moet gelden. De uitkomsten van de gesprekken zullen dan ook in deze voorstellen worden verwerkt. De gemeente hoopt samen te kunnen werken met anderen die ook de schouders er onder willen zetten om de dorpen vitaal en leefbaar te houden.

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is een breed in te vullen begrip. Eerste vraag in de discussie is dan ook wat de sleutelpersonen uit het dorp zelf denken dat vitaliteit is. In de eerste bijeenkomst kwamen zaken naar voren als: ontmoeting, actief zijn, beweging, betrokkenheid op en zorg voor elkaar, levendigheid en een actief verenigingsleven met bijbehorende voorzieningen. Ook is gesproken over hoe vitaliteit in Puttershoek zichtbaar is, en natuurlijk wat er beter kan in dit dorp.

's-Gravendeel Heinenoord Maasdam

Binnenmaas of eigen dorp?

Wie een rol heeft bij het werken aan vitaliteit is ook aan de orde gekomen. Wat kan worden verwacht van de gemeente, van de maatschappelijke partners en van inwoners zelf? Moet vitaliteit bekeken worden per dorp, of zijn er ook mogelijkheden om zaken te regelen voor heel Binnenmaas? Voelen de mensen zich Binnenmazer of Puttershoeker?
De conclusie in de eerste bijeenkomst was dat de aanwezigen zich meer verbonden voelen aan Puttershoek dan aan Binnenmaas. Ook zijn er niet automatische verbindingen met de andere dorpen van Binnenmaas. Er zijn zeker mogelijkheden voor intensievere samenwerking en overleg, bijvoorbeeld tussen sportverenigingen in de verschillende dorpen. Tijdens de avond zelf werden de eerste initiatieven hiervoor benoemd en meegenomen.

Positief

De deelnemers in Puttershoek vonden het gesprek met de gemeente zeer positief. Van te voren was niet helemaal duidelijk wat verwacht kon worden. Er werd echter heel betrokken en levendig gesproken over zaken die de vitaliteit in Puttershoek en de Hoeksche Waard raken. En alle aanwezigen spraken hun bereidheid uit om bij het vervolg van het project actief betrokken te willen zijn.

Vervolg

Op dinsdag 25 november is een gesprek geweest met lokale sleutelpersonen in Heinenoord, op donderdag 27 november in s-Gravendeel. Na Sinterklaas worden gesprekken georganiseerd in Maasdam, Westmaas en Mijnsheerenland. Daarnaast is er ook een bijeenkomst met het maatschappelijk middenveld als de woningcorporaties, de zorginstellingen, het welzijnswerk, het bedrijfsleven, het onderwijs enzovoorts.

Begin 2009 worden er meer activiteiten in de dorpen georganiseerd om van u te horen wat u vindt van vitaliteit, wat u waardeert, wat u mist en welke ideeën u heeft om er voor te zorgen dat uw dorp prettig is en blijft om in te wonen.

Via deze link, via de media en via andere kanalen kunt u volgen welke activiteiten er georganiseerd worden.

Binnenmaas Vitaal!