Gemeente Dalfsen

PCB De Regenboog Lemelerveld afgekoppeld

27-11-2008

Op deze manier wordt het hemelwater van ongeveer 1000 m2 verharding afgekoppeld en op eigen terrein geïnfiltreerd.

PCB De Regenboog Lemelerveld afgekoppeld

Lemelerveld - De Vereniging Protestants Onderwijs (PCO) Dalfsen heeft bij de gemeente Dalfsen een subsidieaanvraag ingediend voor het afkoppelen van hemelwater bij PCB De Regenboog in Lemelerveld. Onlangs heeft het college deze subsidie toegekend aan de Vereniging. Bij De Regenboog is het totale dakoppervlak en de verharding rondom de school aangesloten op het gemengde rioleringssysteem. Op een gemengd rioleringssysteem is zowel regenwater als afvalwater aangesloten.

De gemeente stimuleert met de `subsidieregeling afkoppelen hemelwater' het afkoppelen van relatief schoon regenwater van daken en verhardingen van de riolering. Zo wordt de lozing van regenwater op de riolering voorkomen. In plaats daarvan moet het regenwater in de bodem geïnfiltreerd worden. De gemeente stelt per "afgekoppelde" vierkante meter verhard oppervlak een bedrag beschikbaar. Deze subsidieregeling staat open voor zowel particulieren en bedrijven binnen de gemeente Dalfsen.

Door het afkoppelen van schoon regenwater, komt er minder water in de riolering. Daardoor hoeft er minder water verpompt te worden naar de rioolwaterzuivering. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt en kan het aantal overstorten worden verminderd. Afkoppelen levert daarmee een bijdrage aan een duurzamere en schonere leefomgeving.

Bijdrage aan duurzame leefomgeving
De riolering is in het verleden aangelegd voor de afvoer van afvalwater. In de loop van de jaren moest, door uitbreiding van dakoppervlak en het aansluiten van verhard oppervlak op de riolering, steeds meer regenwater door dezelfde riolering worden afgevoerd. Het systeem is daar echter niet op berekend. Als gevolg hiervan ontstaan er opstoppingen in de afvoer van al dat water. Om dit probleem op te lossen, was er al voorzichtig een plan gemaakt om het hemelwater los te koppelen van de riolering en op een andere wijze af te voeren. Het plan is in een stroomversnelling gekomen door de subsidieregeling van de gemeente Dalfsen. De heer Laarman (adviseur gebouwen PCO) heeft in samenwerking met Loonbedrijf Roelofs te Lemelerveld (gespecialiseerd is in het aanleggen van infiltratie riolen) het plan verder uitgewerkt.
Begin 2009 wordt het plan uitgevoerd. Op deze manier wordt het hemelwater van ongeveer 1000 m2 verharding afgekoppeld en op eigen terrein geïnfiltreerd. Zo hoopt De Regenboog een steentje te kunnen bijdragen aan een schonere en duurzamere leefomgeving.

De gemeente heeft in 2008 de subsidieregeling opengesteld. Door de gestaffelde opbouw van de subsidiebedragen is zowel het afkoppelen van particuliere objecten als het afkoppelen van grotere bedrijfspanden interessant. Daarbij wil de gemeente graag meedenken in het duurzaam afkoppelen bij particulieren en bedrijven.